Eens in de zoveel tijd hebben wij een stamppot op het menu staan, waarbij ik al snel grijp naar één van mijn standaard recepten. Heerlijk, maar niet heel erg spannend. Ik vond het daarom hoog tijd om hier eens in te variëren. Zo ontstond het idee voor een zoete aardappelstamppot met andijvie en feta kaas. Weer eens wat anders, daar hou ik van.
Deze stamppot is wat mij betreft een blijvertje. De zoete aardappel geeft de stamppot een heel eigen smaak en is daardoor niet te vergelijken met een “normale” stamppot. De feta kaas en pijnboompitten geven deze stamppot net even iets extra’s. En of ik de jus mis? Helemaal niet.
Stamppotten worden vaak geassocieerd met de winter. Deze stamppot is wat mij betreft niet alleen lekker op koude, winterse dagen, maar kan ook heel goed in de zomer. Vooral omdat deze stamppot wat lichter van smaak is dan de varianten met normale aardappelen én er ook geen jus bij hoeft.
Stampotten
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Nederlandse keuken is niet mijn favoriet. Een gekookte aardappel op zijn tijd vind ik prima, maar dat hoeft echt niet elke week. Nee, geef mij maar de Aziatische of Italiaanse keuken. Daar gaat mijn hart pas echt sneller van kloppen. Toch kan ik een Hollandse stamppot op zijn tijd zeker waarderen, bijvoorbeeld met boerenkool of andijvie. Maar, er valt voor mij nog zoveel meer te variëren en te experimenteren als het om stamppotten gaat. Het lijkt mij leuk om hier de aankomende tijd mee aan de slag te gaan. Ik trap deze fase af met het recept dat ik vandaag met jullie ga delen.
Heb jij, net als ik, ook zo’n zin om te experimenten met Hollandse stamppotten? Wil je andere ingrediënten of kruiden proberen? Uit je comfort zone stappen? Ga dan eens naar de pagina van Jumbo, hier vind je meer dan genoeg handige tips en lekker stamppot recepten!
Lees ook: Groente stoofpotje met zoete aardappel
Benodigdheden voor (4 personen)
– 1 kilo zoete aardappelen.
– 250/300 gram fijngesneden andijvie (meer mag en kan natuurlijk altijd).
– 30 gram pijnboompitten.
– Feta kaas.
– Optioneel: 200 gram (plantaardig) gehakt.
Bereidingswijze – Zoete aardappelstamppot met andijvie
Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Breng een pan met de zoete aardappelen en water aan de kook. Vergeet niet een snufje zout toe te voegen. Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.
Bak in de tussentijd eventueel het (plantaardige) gehakt in een koekenpan.
Giet de aardappelen af en stamp het geheel met een stamper tot een puree. Voeg de andijvie en eventueel de gehakt toe aan de puree en meng alle ingrediënten goed met elkaar.
Bak de pijnboompitten (zonder olie) op een laag vuur in een koekenpan, totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn.
Verdeel de zoete aardappelstamppot met andijvie over de borden. Verkruimel er (naar smaak) wat van de fetakaas overheen. Strooi tot slot de pijnboompitten over de stamppot. Bon appetit!
Bewaar deze stamppot in een afgesloten bakje in de koekast, hij is dan twee dagen houdbaar.
Wat vind jij van deze zoete aardappelstamppot met andijvie?
Pinnen voor later?
Dit artikel is gesponsord.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Comments