Wanneer ik aan Sinterklaas denk, dan denk ik ook meteen aan pepernoten. Er moest dit jaar dan ook zeker een baksel komen met deze Sint-lekkernij in de hoofdrol! Ik deed een experimentje waarbij ik pepernoten toevoegde aan het beslag voor een witte chocolade cheesecake. Om in het thema te blijven, maakte ik de bodem ook van pepernoten. En zo was deze pepernoten cheesecake geboren. Het resultaat is heel erg lekker. En die pepernoten? Die zijn een extra leuke verrassing, die je pas ziet wanneer je de cheesecake opensnijdt.
Lees ook: Sinterklaas truffels met spijs
Benodigdheden pepernoten cheesecake
Voor de bodem:
– 200 gram pepernoten
– 200 gram roomboter
Voor de vulling
– 600 gram roomkaas
– 120 ml slagroom
– 3 eieren
– 200 gram witte chocolade
– 200 gram suiker
– 1 el bloem
– 1 tl vanille extract
Extra:
– Springvorm (22 of 24cm)
– Keukenmachine of deegroller
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de springvorm in.
Voor de bodem: Smelt de boter. Maal de pepernoten in de keukenmachine helemaal fijn. Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels. Voeg dit mengsel toe aan de springvorm. Druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel.
Voor de vulling: Meng de roomkaas, slagroom, eieren, suiker, bloem en vanille extract en meng dit goed. Smelt de chocolade au bain marie. Voeg de gesmolten chocolade toe aan de andere ingrediënten. Roer het beslag goed door.
Voeg een handje pepernoten toe aan het beslag. Roer de pepernoten met een spatel voorzichtig door het beslag. Schenk het beslag over de koekbodem in de springvorm.
Bak de cheesecake voor ongeveer 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Hou de cheesecake goed in de gaten zodat de bovenkant niet te bruin wordt. Gaat je cheesecake te hard? Zet de oven dan op 150 graden en leg aluminiumfolie over de bovenkant van de cake.
De cheesecake is gaar wanneer hij goed stevig is en mooi goudgeel van kleur. Zet na 1,5 uur de oven uit, maar laat de cheesecake nog even in de oven staan. Haal de cheesecake uit de oven wanneer hij op kamertemperatuur is. Laat volledig afkoelen en zet de cheesecake daarna in de koelkast voor minimaal 4 uur.
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Anne - Ditisanne.nl says
Wow, hij ziet er echt superlekker uit!! Helaas heb ik net goede voornemens (beetje geschrokken van de weegschaal…) dus ik stel hem nog even een jaartje uit.
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit was mijn herfst! Vakantie en een nieuwe baan!
Kelly says
Ik heb vorige week ook een dergelijke taart gemaakt voor mijn petekinderen, maar deze ziet er toch wel mooier uit 😉 Hij was wel ontzettend lekker. Je maakt altijd zo’n mooie foto’s! Food- en productfotografie is niet mijn sterkste punt, haha.
Romi says
Ziet er heerlijk uit! En nog op tijd dat ik dit lees, kan ik hem nog maken voor 5 december. Bedankt.
Zahra says
Oeh, je eerste artikel is al zeer geslaagd. Dat belooft wat.
sammie says
Cheesecake vind ik altijd lekker, daar mag je me voor wakker maken 🙂 De variant met kruidnootjes klinkt ook super lekker!
Zahra says
Jammie! Daar zullen ze hier van gaan smullen!
Bas says
Echt 1 van mijn favorieten. Cheesecake. Mooi bedacht.
Beau says
Dit is te lekker. En wat heb jij een prachtige blog zeg!!
Yves says
Nu twijfel ik. Moet ik met kerst de tulband of deze maken. Hm. Of allebei.