Ik heb in de winter vaak behoefte aan warme ontbijtjes en daarom eet ik het liefst met havermout. Een bakje havermout maakt die donkere ochtenden voor mij net iets draaglijker en knusser. Bij de winter hoort daarom voor mij een winterse havermout, en die maakte ik gisteren met lekker veel warm fruit en kaneel. Winterse smaken voor koude ochtenden!
Ohja, weet je wat zo leuk is aan dit recept? Je kan het warme fruit toevoegen aan je havermout of kwark in de ochtend. Maar… Je kan het fruit ook serveren met een bolletje ijs en slagroom als dessert! Dat klinkt helemaal goed toch?! 😉
Benodigdheden warm fruit uit de oven
– 2 kleine appels
– 1 peer
– 100 gram cranberries
– 115 gram ananasstukjes uit de vriezer.
– 2 el citroensap
– 30 gram kokospalmsuiker
– 1 el honing
– 2 tl kaneel
– 4 el gesmolten boter
– 2 el gesmolten kokosolie
Benodigdheden winterse havermout
– Havermout.
– (plantaardige) Melk.
– Een paar eetlepels van het warme fruit.
Meestal is een normale portie havermout 40 gram. Voeg hier 250 ml melk aan toe. Zelf gebruikte ik 20 gram havermout en 125 ml melk. Kijk even wat je zelf lekker vindt.
Bereidingswijze warm fruit uit de oven
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Schil en snijd het fruit in stukjes. Ik sneed de appel en peer in partjes. Deze partjes sneed ik nog een keer door de helft. Doe al het fruit in een kom en voeg hier het citroensap aan toe. Meng alles even goed door elkaar.
Neem een andere kom, meng hierin de kruiden, honing, boter en kokosolie.
Voeg de helft van het kruidenmengsel toe aan het fruit. Meng het fruit er goed doorheen, zodat elk stukje fruit bedekt is met een laagje kruiden.
Plaats het fruit in een ovenschaal.
Giet het overgebleven kruidenmengsel over het fruit.
Bak het fruit een uur in de voorverwarmde oven. Het fruit is klaar wanneer alles lekker warm en zacht is geworden.
Laat het fruit iets afkoelen.
Bereidingswijze winterse havermout
Breng de melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook. Voeg hier de havermout aan toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zacht doorkoken. Roer regelmatig.
Voeg een aantal eetlepels van het warme fruit toe aan de havermout en klaar is je kommetje met deze winterse havermout! Heerlijk!
Bewaaradvies:
Houd je nog wat over? Bewaar het fruit dan in de koelkast in een afgesloten bakje. Je kunt de havermout makkelijk weer even opwarmen in een pannetje of de magnetron!
Pinnen voor later?
Saskia says
Ik eet eigenlijk nooit havermout maar dit ziet er wel erg lekker uit moet ik bekennen.
Romi says
Wauw!! Ziet er goed uit! Ik denk dat ik toch maar eens aan de havermout moet ?
Zara says
Ohhh ziet er goed uit! Ga ik proberen. En wat een prachtige foto’s weer. Ik vind jouw foto’s altijd zo top!
Rowan says
Wat lief, dank je wel!! Leuk dat je het gaat proberen, ik hoop dat het smaakt! 😉
Sabine says
Wat heerlijk! Ik eet elke ochtend havermout, met noten en zaten zoals lijnzaad en chia, en ook banaan, kaneel en honing, Er gaat heet water overheen en smullen maar!
Sabine onlangs geplaatst…Duiken in Colombia: ontdek Lago de Tota onder water (+ video!)
Rowan says
Hey wat leuk, nog een havermout fan! 😉 Ik vind het zo fijn dat havermout echt goed vult en je kan er eindeloos mee variëren qua toppings. Heerlijk!
Jorinde says
Hmm, klinkt als een heerlijke combi! Ik vind havermout in de winter het lekkerste ontbijtje! Ik ga hem uitproberen!
Jorinde onlangs geplaatst…Tip: Carrièretips en vacatures op House of Ambition
Rowan says
Wat leuk om te horen, Jorinde! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! 😉
sammie says
Zo’n warm ontbijtje klinkt goed, ik moet bekennen dat ik nog nooit havermout op heb 😀 Kan me dus niet echt een voorstelling maken van hoe het smaakt.
sammie onlangs geplaatst…Winter-dip en irritaties.
Rowan says
Ohh Sammie, foei! haha. 😉 Snel een keer proberen hoor, ik vind het heerlijk, vooral in de winter.
Zahra says
Oh mooi zeg. Ook leuk voor wanneer ik logé’s heb. En jouw foto’s ?Altijd zo mooi. Echte juweeltjes.
Rowan says
Ahh super lief, dank je wel!