
Chocolade pudding cake, ik had er nog nooit eerder van gehoord. Het schijnt dat de chocolade pudding cake in Amerika pure nostalgie is. Dit is hét dessert die oma’s maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen op visite komen. Dat klinkt al heel bijzonder, zo’n nostalgisch lekkernij. Maar naast de nostalgie, is de bereidingswijze ook nog eens magisch te noemen.
Even in het kort: In een ovenschaal voeg je een laag beslag, een laag suiker en een laag heet water toe. Je hebt nu 3 lagen. Vervolgens gaat dit de oven in en this is where the magic happens… De oven transformeert de verschillende laagjes in een luchtige, smeuige chocolade cake. Maar dat is niet alles: onder de cake is een laagje chocolade saus (of fudge) ontstaan. De combinatie van die heerlijke cake en de warme chocolade saus is hemels. En jij? Jij hoeft alleen maar te zorgen voor die gevulde ovenschaal, de oven doet de rest van het werk… Terwijl jij gezellig zit te kletsen met je visite!
De chocolade pudding cake in plaats van lava cakes.
Ken jij het Franse dessert Moelleux, ook wel bekend als lava cakes? Het zijn kleine, smeuige cakejes, met een warme, vloeibare chocolade vulling (als kern) aan de binnenkant. Lava cake is één van mijn favoriete desserts. De cakejes zijn zo lekker, dat ik niet anders kan dan mijn ogen dichtdoen wanneer ik een hapje neem. Maar als ik heel eerlijk ben heb ik niet altijd zin in al die moeite: het klaarmaken van het beslag, het één voor één vullen van de vormpjes, en het allerbelangrijkste: zorgen voor de perfecte tijd in de oven. Want dit heerlijke toetje staat of valt natuurlijk bij die vloeibare binnenkant en die kan je makkelijk verpesten wanneer je de oven niet goed in de gaten houdt.
Dat moest makkelijker kunnen, het werd dan ook mijn missie om een alternatief te vinden. En die vond ik! Ik hoefde niet eens zelf iets te bedenken. Dat hadden ze in Amerika al voor mij gedaan, daar bestaat zoiets namelijk allang: de Chocolade Pudding Cake.
Lees ook: Makkelijke chocolade mousse taart
Ingrediënten warme chocolade pudding cake
Voor de chocolade cake:
– 130 gram bloem
– 100 gram suiker – 25 gram cacaopoeder
– 2 tl bakpoeder
– 1/4 tl zout
– 180 ml melk
– 60 gram boter
– 1 tl vanille extract
Voor de chocolade saus:
– 100 gram suiker
– 100 gram lichte basterd suiker
– 3 el cacaopoeder
– 300 ml water
Extra:
– Ronde ovenschaal met doorsnede van 20cm, of bakvorm in vergelijkbare maat.
Bereidingswijze
Voorbereidingen: Verwarm de oven voor op 175 graden. Spray of vet de ovenschaal/bakvorm in.
Bereidingswijze chocolade cake: Meng de suiker met de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout. Voeg hierbij de melk, boter en vanille extract. Meng de ingrediënten totdat er een glad mengsel is ontstaan. Voeg het mengsel toe aan de ovenschaal en smeer egaal uit.

Bereidingswijze chocolade saus:
Kook het water. Meng de suiker, bruine suiker en cacaopoeder. Strooi het suikermengsel voorzichtig over het beslag in de ovenschaal.

Voeg voorzichtig het hete water toe aan de ovenschaal, bovenop het suiker mengsel. Het water ligt nu als een laagje bovenop de andere ingrediënten, dit is de bedoeling. Roer dus niet door het beslag!
Bak de cake voor 35 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat voor 15 minuten afkoelen. Schep de chocolade pudding cake op een bordje, schep van onder naar beneden zodat je zowel cake als chocoladesaus opschept. Serveer warm en met de vanille ijs en slagroom.


Pinnen voor later?

Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
oh dit ziet er echt goddelijk lekker uit! Ga er bijna van kwijlen 😉