Ik maakte laatst een vanille cheesecake met cranberry topping. Misschien is dit wel de mooiste cheesecake die ik ooit heb gemaakt. De laagjes zijn perfect en de kleuren passen zo mooi bij elkaar. Maar naast de looks is de smaak natuurlijk minstens net zo belangrijk en dat zit met deze taart helemaal goed: zoet en fris tegelijkertijd. Een perfect kerst dessert is (in mijn ogen) geboren.
Leuk verhaal: de koekjes die ik voor deze cheesecake gebruikte, kocht ik in Amerika. In Amerika bakken ze cheesecakes namelijk vaak met Graham Crackers. Zo leuk om dit ingrediënt nu zelf ook een keertje te kunnen gebruiken. Gelukkig kan je de Graham Crackers makkelijk vervangen voor zandkoekjes of biscuitjes, minstens net zo lekker!
Ingrediënten Vanille Cheesecake met cranberry topping
Voor het cranberry topping:
– 250 gram (diepvries) cranberry’s
– 60 gram suiker
Voor de bodem:
– 175 gram zandkoekjes of biscuitjes
– 60 gram boter
Voor de vulling:
– 600 gram roomkaas
– 150 gram fijne kristalsuiker
– 125 gram zure room
– 2 eidooiers
– 2 eieren
– 25 gram maizena
– 1 tl vanille extract
– Merg van 1 vanilleboon
– Rasp van 1/2 citroen
Extra:
– Boter om in te vetten
– Keukenmachine/deegroller
– Ronde bakvorm van 20 cm
Bereidingswijze
Maak de bodem van de vanille cheesecake:
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Maal de zandkoekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een zak en sla ze fijn met een deegroller.
Smelt de boter. Meng de gesmolten boter met de koekkruimels. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de vorm. Druk met de bolle kant van een lepel goed aan.
Maak de cheesecake vulling:
Verwarm de oven op 130 graden. Vet de zijkanten van de vorm in met boter.
Roer de roomkaas met de suiker tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de zure room, eieren, maizena, vanille extract, vanille merg en citroen toe aan het mengsel. Meng tot een glad beslag.
Giet het beslag op de koekjesbodem en strijk glad. Bak de cheesecake voor 75 tot 90 minuten in de oven. De cheesecake moet gestold zijn, maar mag in het midden nog een beetje wiebelen.
Laat de cheesecake volledig afkoelen. Zet de cheesecake in de koelkast, het liefst voor één nachtje, maar minimaal voor 2 uur. Haal de cheesecake uit de bakvorm.
Maak in de tussentijd de cranberry topping:
Doe de cranberry’s met de suiker in een pannetje. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het mengsel een aantal minuten zachtjes doorkoken. Roer regelmatig. Tijdens het koken springen de cranberry’s open. Wanneer alle cranberry’s opengesprongen zijn, haal je het pannetje van het vuur.
Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Mix of prak de cranberry’s vervolgens fijn, totdat er een glad mengsel ontstaat. Bewaar de cranberry topping in de koelkast totdat je de topping op de cheesecake gaat aanbrengen.
Breng tot slot een laagje van de cranberry topping aan op de bovenkant van de cheesecake en strijk mooi glad. Snijd de cheesecake in stukken en serveer.
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Rachel says
Oh hij ziet er zo onwijs lekker uit! Een cheesecake is wel echt een bom op je maag, maar zo lekker.
Rowan says
Gewoon kleine puntjes serveren. Dan zit je niet bomvol, maar heb je wel kunnen genieten van de smaak! 😉
Daphne says
Lekker! En vooral met de cranberry voor de feestdagen.
Lotte c says
Klinkt heerlijk!
Gemma says
Ziet er heerlijk uit ?
Kim says
Ab perfect voor kerst deze komt op mijn menu.