
Waar denk jij aan bij het woord herfst? De blaadjes die van de bomen vallen, grote mokken thee of warme truien? Ik denk bij het woord herfst ook meteen aan pompoenen en alle creatieve dingen die ik daarmee zou kunnen doen. Ik ging al een aantal keren aan de slag met pompoenen voor DIY projectjes, maar bakken met pompoen had ik nog niet eerder gedaan. En daar kwam een tijdje geleden verandering in. Ik bakte namelijk een pompoen tulband met zelfgemaakte pompoen puree. Dat klinkt moeilijk maar dat is het (gelukkig) helemaal niet!
Lees ook: pompoen muffins met stukjes chocolade
Ingrediënten Pompoen tulband
Voor de pompoen puree
– 1 flespompoen
Voor de pompoen tulband
– 320 gram bloem
– 1 el bakpoeder
– 1 tl baksoda
– 1 tl zout
– 1 el kaneel
– 1 el koekkruiden
– Pompoen puree van 1 flespompoen
– 180 ml karnemelk
– 1 tl vanille extract
– 240 gram boter
– 250 gram bruine suiker
– 3 grote eieren
Voor de glazuur
– 400 gram lichte bruine suiker
– 600 ml slagroom
– 125 gram roomkaas
– 1 tl vanille extract
– 1/2 tl kaneel
Extra:
– Tulbandvorm, ik gebruikte deze.
Bereidingswijze
Maak de pompoen puree:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de pompoen door de lengte. Leg de pompoen met het vruchtvlees naar boven op een bakplaat. Bak de pompoen voor 45 minuten tot een uur in de oven. Prik met een vork in de pompoen om te controleren of hij gaar is.
Laat de pompoen afkoelen. Verwijder daarna de draadjes en de zaden. Schep met een lepel al het vruchtvlees uit de pompoen. Doe het vruchtvlees in een kom en mix met een staafmixer totdat er een glad mengsel is ontstaan.
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je aan de slag gaat met het bereiden van de tulband.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een tulband bakvorm in.
Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een beslagkom, meng de ingrediënten totdat er een luchtig mengsel is ontstaan.
Meng in een andere kom de pompoen puree, karnemelk en vanille extract.
Neem een derde kom en meng hierin de boter en bruine suiker, mix op een hoge snelheid voor ongeveer 2 minuten. Voeg één voor één de eieren toe aan het mengsel en mix ieder ei even goed door het mengsel. Voeg de helft van de droge ingrediënten toe en meng op een lage snelheid. Voeg de rest van de droge ingrediënten toe en mix weer op lage snelheid. Voeg tot slot de pompoen puree toe en mix een laatste keer op lage snelheid, totdat er een mooi en luchtig mengsel is ontstaan.
Schep het beslag in de tulbandvorm.
Bak de pompoen tulband in ongeveer 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van de tulband door er met een sateprikker in te prikken (komt de prikker schoon uit de cake dan is hij gaar). De bovenkant van de tulband hoort mooi goudbruin van kleur te zijn.
Haal de pompoen tulband uit de oven en laat afkoelen op een rekje voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal vervolgens de tulband vervolgens uit de vorm en laat hem volledig afkoelen.
Maak de glazuur:
Meng de bruine suiker met de slagroom in een klein pannetje. Laat het mengsel op een laag vuur warm worden en blijf het mengsel constant roeren.
Haal het pannetje van het vuur en voeg de roomkaas toe. Blijf roeren totdat de roomkaas goed is opgenomen door het bruine suiker mengsel. Voeg tot slot de vanille extract en kaneel toe. Laat de glazuur afkoelen tot kamertemperatuur.
De finishing touch:
Schenk het glazuur over de tulband, laat een beetje over de randen lopen. Een tip van de chef: gebruik al het glazuur die in het pannetje zit. Ik was zelf namelijk veel te zuinig, omdat ik bang was dat de cake te zoet zou worden (oké, ik geef het eerlijk toe, ik wilde ook dat het mooie patroon van de tulband vorm te zien zou blijven haha). Maar tijdens het proeven had ik spijt, want die glazuur maakt de tulband echt compleet. En een wat dikkere laag had echt een meerwaarde gehad. Weer wat geleerd: de smaak gaat toch echt voor het plaatje! 😉


Pinnen voor later?

Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Ai, zoveel suiker en bloem, dat is niks voor mij helaas. 🙂 Maar het ziet er wel mooi uit!
Linda onlangs geplaatst…Ervaring Wim Hof methode de eerste 2 maanden
Ziet er heerlijk uit, ik heb laatst nog pompoensoep op.. was ook erg lekker! Dankjewel voor het recept?
Ziet er heel bijzonder uit zeg, bijna kunst!
Dank je wel om het recept met ons te delen ! Het ziet er heel lekker uit !
Ziet er echt heerlijk uit, deze ga ik uitprinten en binnenkort uitproberen!
Danielle onlangs geplaatst…GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan
Wauw wat mooi. Water loopt mij bijna uit mijn mond. Nog nooit met pompoen gebakken. Toch maar eens proberen.
Wauw wat ziet dat er mooi en heerlijk uit!
Danielle onlangs geplaatst…Unieke cadeaus voor het hele gezin
Oehhh te lekker. En zo mooi, zo feestelijk. En daarnaast zo herfstig ook.past echt bij dit jaargetijde.
Goddelijk, het plaatje alleen al. Deze ga ik bakken op 5 december. Bedankt voor het recept.