In de zomer bak ik graag met fruit: aardbeien, perzik, appel, allemaal even lekker. Toch had ik nog niet eerder iets gebakken met pruimen. Toen ik laatst een bezoekje bracht aan een pluktuin en met een bakje vol pruimen naar huis ging, besloot ik al snel dat ik maar eens iets met pruimen moest gaan bakken. Het idee voor deze plaatcake met pruimen én yoghurt was geboren. Het is een heerlijke, frisse en zomerse cake geworden. Benieuwd naar het recept? Deze ga ik natuurlijk vandaag met je delen!
Lees ook: Zomerse plaattaart met aardbeien
Ingrediënten – Plaatcake met pruimen en yoghurt
– 150 gram ongezouten roomboter
– 150 gram suiker
– 8 gram vanillesuiker
– 3 eieren
– 150 gram kwark
– 300 gram bloem
– 2 tl bakpoeder
– 300 gram pruimen
– 25 gram suiker
– 2 theelepels kaneel
Extra:
Vierkante bakvorm van 20 bij 20 cm.
Bakpapier
Bereidingswijze
Warm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier.
Halveer en ontpit de pruimen. Snijd 3 pruimen in kleine blokjes, de rest laat je gehalveerd.
Klop de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg hier één voor één de eiren aan toe en meng de eieren elke keer goed door het beslag. Voeg de kwark toe en mix ook dit door het beslag.
Voeg de bloem in delen toe aan het beslag. Voeg ook de bakpoeder toe en meng goed. Spatel de pruimen in blokjes door het beslag.
Giet het beslag in de bakvorm, verspreid het beslag mooi over de bakvorm met een spatel. Verdeel de gehalveerde pruimen over het beslag (met de snijkant naar boven), druk ze een klein beetje in het beslag. Bestrooi de pruimen vervolgens met kaneel en suiker.
Bak de plaatcake voor ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van de cake door er met een sateprikker in te prikken: komt de prikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. De bovenkant van de cake hoort mooi goudbruin van kleur te zijn.
Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Comments