
Een opgeruimd huis is voor mij heel belangrijk. Ik kan niet tegen rondslingerende troep. Volle lades en kastjes wekken mijn frustratie op. Spullen op plekken waar ze niet horen maken me chagrijnig. Soms kan ik hierin best een beetje doorslaan. Aan de andere kant zorgt een opgeruimd huis letterlijk voor meer rust in mijn hoofd. Daarom hou ik eens in de zoveel tijd een opruim sessie. Elk hoekje en gaatje in huis moet er dan aan geloven. Het liefst ga ik dan alle laatjes en kasten langs om te kijken wat er weg kan. Ik kan “ontspullen” als de beste, vandaar dat ik besloot er een blogje aan te wijden. Dit zijn mijn tips!
Lees ook: Ikea reset je huis: De badkamer
1. De voorbereiding: Maak een lijstje
Een goed begin is het halve werk. Ik vind het daarom fijn om een lijstje te maken voordat het ontspullen gaat beginnen Welke ruimtes wil ik opruimen? Welke kasten wil ik aanpakken? Welke lades moeten worden uitgemest? Na het maken van zo’n lijst weet ik precies wat er moet gebeuren. En een bijkomend voordeel is dat je op het lijstje kan afstrepen wanneer een ruimte is volbracht! Dat werkt als een extra motivatie.
Tip: Het is niet de bedoeling dat deze lijst je afremt of demotiveert. Houd in je achterhoofd dat niet alles in één keer klaar hoeft te zijn. Je hebt de tijd, neem die ook.
2. Ontspullen: Begin klein
Je hebt een lijstje, de eerste stap is gezet. Misschien vind je het lastig om te ontspullen of weet je nog niet waar je moet beginnen. Geeft niks! Begin dan ook vooral klein! Kies één specifieke lade, doos of plank in plaats van een hele ruimte of volledige kast. Niets is erger dan ergens aan beginnen en overweldigd worden door alle rondslingerende “troep” die je hebt gecreëerd.
Klein beginnen zorgt ervoor dat je sneller resultaat ziet. Ben je klaar met die ene plank of lade? Je ziet meteen de voordelen van je inspanningen. Dat zal je alleen maar motiveren naar de volgende stap.
3. Doe een 30 dagen challenge
Afgelopen jaar deed ik een 30 dagen decluttering challenge. Op dag 1 doe je 1 ding weg, elke dag iets meer, totdat je op dag 30 maar liefst 30 dingen weg moet doen! Heftig maar geloof mij: je wordt er steeds beter in.

4. Maak er een feestje van.
Opruimen is geen feestje, dat snap ik best. Maar je kan deze klus wel leuker maken. Hoe je dat doet? Zet tijdens het opruimen muziek aan. Streep je lijstje af na elke taak of ruimte. Verwen jezelf na afloop met een lekker kopje thee op de bank. Vier de grotere successen met een (kleine) beloning.
5. Zoek inspiratie en motivatie.
Wat mij heel erg helpt is om motivatie te zoeken bij anderen. Ik vind het heerlijk om op Pinterest te zoeken naar inspiratie, blogs te lezen over dit onderwerp en voor- en na foto’s van opgeruimde ruimtes vind ik geweldig.
Eén van mijn Guilty Pleasures is het kijken van YouTube filmpjes, waarbij mensen hun hele hebben en houden uitzoeken en opruimen. Op deze manier krijg ik weer motivatie om er ook tegenaan te gaan.
6. Vraag jezelf tijdens het ontspullen af: “word ik hier nog blij van”?
Mari Kondo, wie kent haar niet. Vorig jaar keek ik haar documentaire op Netflix en sindsdien galmt het zinnetje “does it spark joy?” in mijn oren tijdens het opruimen. En weet je, het werkt! Vooral bij de dingen die ik lastig vind om weg te doen. Vanwege een emotionele lading of omdat ik het ooit heel mooi vond. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ik er nu nog steeds blij van word.
De belangrijkste vraag tijdens het opruimen is dan ook: word je er nog blij van? Niet? Dan mag het op zoek naar een nieuw huisje.
Het kan ook handig zijn om jezelf af te vragen waar je blijer van wordt, spullen een hele tijd bewaren of van het feit dat die hoek op zolder eindelijk eens netjes en opgeruimd is? Wat weegt voor jou zwaarder?

7. Ontspullen: Doe spullen zo bewust mogelijk weg
Zet tijdens het opruimen drie dozen neer: weggeven, doneren/kringloop en weggooien. Kom je spullen tegen die in de afval bak kunnen? Gooi ze dan meteen weg, het liefst in de juiste bak. Er zitten vast nog genoeg spullen bij die nog een ronde mee kunnen. Maak daarin de afweging of je ze zelf wilt verkopen of ze liever naar de kringloopwinkel brengt. Zet de spullen die je wilt verkopen meteen op Marktplaats, stel dit niet onnodig uit. Want voordat je het weet staat er een jaar lang een doos voor de verkoop op zolder.
8. Only touch it once
Tijdens het ontspullen hanteer ik de ‘only touch it once’ regel. Zodra ik besluit iets weg te doen, stop ik het meteen in een vuilniszak of een doos voor de kringloopwinkel. Zo kom ik ook niet in de verleiding om het toch te houden. Nog mooier is om alle uitgezochte spulletjes meteen weg te brengen.
9. Zorg voor een kringloop doos.
Sinds kort heb ik een kringloop doos op zolder staan. Mocht ik iets tegenkomen wat weg mag, dan stop ik dat meteen in deze doos. Is de doos vol? Dan breng ik hem naar de kringloopwinkel. Zo hou ik het gedurende het hele jaar een beetje bij.

10. Geef alles een eigen plekje
Trek je bij mij de voorraadkast of een willekeurig keukenkastje open, dan zijn die in de meeste gevallen behoorlijk netjes. Dat komt omdat ik graag alles zijn eigen plekje geef. Zo weet ik meteen waar ik iets kan vinden én opruimen. In sommige kastjes is het fijn om gebruik te maken van bakjes en lade verdelers, zodat alles echt een eigen plekje heeft en efficiënt is opgeborgen.
Bonustip voor het ontspullen van je huis: Eén in? Eén eruit!
Is je lijstje afgewerkt? Heb je een opgeruimd huis en een leeg hoofd? Mooi! Een gouden regel vanaf nu is: één erin? één eruit! Koop je een nieuw kledingstuk? Kijk dan kritisch naar je kledingkast en haal er meteen iets uit dat weg kan. Deze regel kan je toepassen op elke ruimte in huis. Het zorgt ervoor dat je niet ongemerkt weer heel veel spulletjes verzamelt.
Pinnen voor later?

Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Wat een fijne tips en alles een eigen plekje geven is sowieso een hele goeie! die ketelpot is trouwens zo tof!
Leuk is ie he, ik ben er ook heel blij mee!
Goede tips! Mijn kamer is klein met weinig opbergruimte en er staan dus veel spullen, veel spullen die niet perse nodig zijn om te bewaren, maar overzie het soms niet omdat ik dan m’n hele kamer wil gaan opruimen. Goede tip om het laatje voor laatje te doen en daarbij gewoon heel kritisch te zijn.
Maartje onlangs geplaatst…Recensie Wintermaan – Wendy Louise (Seizoenenserie 2)
Dat kan ik me heel goed voorstellen, stapje voor stapje te werk gaan helpt echt hoor! Heel veel succes in ieder geval!