Ik ga nu even een geheimpje met jullie delen, ik had (tot voor kort) nog nooit een taart met meer dan 2 lagen gebakken. Ik durfde het gewoon niet, uit angst dat het zou mislukken. Die taarten zien er bij andere mensen altijd zo mooi en indrukwekkend uit. Ik was echt bang dat ik het niet zou kunnen. En daarnaast verander ik in een ware kluns in de keuken wanneer er enige druk op komt te liggen. Het “project laagjes-taart” werd dus steeds maar weer uitgesteld. Maar! Daar kwam laatst verandering in. Ik maakte eindelijk een taart met drie laagjes. Het werd een naked cake met verse aardbeien en heel veel slagroom. Wat betreft de ingrediënten kon het niet misgaan. Wat denk jij? Werd het een succes?
Lees ook: Zomerse tiramisu met verse aardbeien
Ingrediënten naked cake met verse aardbeien
Voor de cakes:
– 275 gr boter, op kamertemperatuur
– 425 gr suiker
– 2 tl vanille-extract
– ½ tl zout
– 5 eieren, op kamertemperatuur
– 400 gr bloem
– 60 gr maïzena
– 2 el bakpoeder
– 375 ml karnemelk
– Boter, om in te vetten
Ik besloot voor veilig te gaan en het recept voor stapelcakes te gebruiken van Rutger. Het is maar goed dat Rutger van te voren even waarschuwt niet te schrikken van de karnemelk die door het beslag moet. Schrikken deed ik wel even. Maar ik besloot Rutger op zijn woord te vertrouwen. Dat was maar goed ook. De cakes waren heerlijk en natuurlijk proef je na het bakken niks meer terug van die karnemelk. Rutger is dus te vertrouwen, ik zei het toch!?
Voor de aardbeien frosting:
– 360 ml slagroom met minstens een vetpercentage van 35% (bijvoorbeeld deze van Albert Heijn).
– 400 gram roomkaas
– 60 gram suiker
– 200 gram aardbeien
– 2 tl vanille extract
Extra:
– Bakvorm van 20 cm (of nog makkelijker omdat je dan maar één keer hoeft te bakken: 3 van hetzelfde formaat).
– Palet/glaceermes.
– Taartschraper
Bereidingswijze naked nake met verse aardbeien
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Als je drie bakvormen van hetzelfde formaat hebt, bekleed ze dan alle drie met bakpapier en vet de randen in. Je kunt de cakes ook om beurten bakken als je niet 3 dezelfde bakvormen hebt, het duurt alleen wat langer.
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed door.
Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helft hiervan toe aan het botermengsel. Meng rustig door elkaar. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk.
Verdeel het cakebeslag over de vormen en bak de cakes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster, buiten de oven.
Bereidingswijze aardbeien frosting
Mix de slagroom totdat er pieken ontstaan. Zet even aan de kant, het liefst in de koelkast.
Mix de roomkaas met de mixer totdat de roomkaas lekker licht en luchtig is. Voeg hier het vanille extract en suiker aan toe en mix op een medium hoge snelheid. De suiker moet helemaal opgenomen zijn in het mengsel.
Snijd één derde van de aardbeien in kleine stukjes. Hou het andere gedeelte achter de hand ter decoratie van de taart.
Voeg de aardbeien toe aan het roomkaas mengsel. Meng het mengsel goed. Voeg tot slot de slagroom toe aan het roomkaas mengsel. Meng alles nog een laatste keer, doe dit voorzichtig met een spatel.
Het opbouwen van de naked cake
Plaats de eerste cake op een serveerbord. Smeer hier een redelijk dikke laag aardbeien frosting overheen, verdeel dit gelijkmatig over de cake. Herhaal dit met de volgende twee lagen.
Beginnerstip: druk de cakes licht aan, maar doe dit zeker niet te hard! Anders druk je de frosting uit de cake.
Leg de laatste cake op de taart en smeer een flinke laag aardbeien frosting op de bovenkant van de taart. Smeer de frosting uit naar de buitenkant van de taart en bedek zo ook de zijkanten van de taart.
Ik vond het fijn om de taart, na deze stap, voor 30 minuten in de koelkast te zetten. Daarna pakte ik een schraper en werkte ik de zijkanten bij. Zet de schraper tegen de zijkant van de cake en schraap op deze manier een deel van de frosting weg. Hierdoor krijgt je cake het “naked” effect.
Decoreer de naked cake tot slot met de overgebleven verse aardbeien.
Het resultaat is niet alleen een hele mooie, hoge en feestelijke taart, maar ook een heel erg lekkere! De smaak van de frisse aardbeien in combinatie met de slagroom en roomkaas is echt goddelijk. En dan overdrijf ik niet! Ook mijn familie en hun buren dachten er hetzelfde over. 😉
Wat vind jij van deze naked cake met aardbeien? En heb jij zelf wel eens een naked cake gebakken?
Pinnen voor later?
Eva says
Heel mooi deze! Ik heb laatst ook voor het eerst een naked cake gemaakt en dat was zooo leuk om te doen! Vooral het opbouwen met de verschillende lagen en de tussenlagen vond ik super tof, snel weer eens dus 🙂
Eva onlangs geplaatst…5 favoriete Berlijnse hotspots – part two
sammie says
Hij ziet er mooi uit en alles met aardbeien is lekker 🙂 Zelf heb ik nooit een taart gebakken, ging altijd voor cupcakes en ook dat heb ik al een tijd niet meer gedaan.
sammie onlangs geplaatst…Spannende Netflix series.
Truusje - De Sandwichformule says
Lijkt me heel lekker!
Romi says
Deze moet ik maken. Ziet er zo heerlijk uit.
Sanne says
En dan wil ik deze graag ook bestellen. Wauwwww