Je hebt van die recepten die je altijd bijblijven omdat het eindresultaat zo lekker en geslaagd was. De madeleines met frambozen van Rachel Khoo zijn daar een voorbeeld van. Dit recept maakte ik een aantal jaren geleden en iedereen vond ze heerlijk. Daarna maakte ik ze nooit meer. Zonde, want ze zijn echt heel erg lekker! Vandaag maakte ik deze mooie cakejes weer eens en ze voldeden helemaal aan mijn verwachtingen. Heerlijk fris, zoet en een beetje zuur tegelijkertijd!
Benodigdheden: Madeleines met frambozen
3 eieren
130 gram suiker
200 gram bloem
10 gram bakpoeder
Sap en schil van 1 citroen
20 gram honing
60 ml melk
200 gram boter
Frambozen
Madeleine bakvorm.
Voor de lemon curd:
Sap en schil van 1 citroen
Snufje zout
40 gram suiker
45 gram boter
2 eidooiers
Werkwijze Madeleines met frambozen
Mix op middelhoge snelheid de suiker en de eieren met elkaar totdat er een schuimige massa ontstaat.
Rasp de schil van de citroen. Meng in een kom de bloem, bakpoeder en de schil van de citroen met elkaar.
Pak een andere kom en meng hierin de honing, melk en de boter. Voeg het honing mengsel toe aan het suiker mengsel en mix nogmaals goed door elkaar. Zeef de bloem en meng dit door het mengsel. Dek de kom af en zet voor minstens een uur (langer is nog beter) in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Nadat het mengsel lang genoeg in de koelkast heeft gestaan, kan je de bakvorm vullen met het mengsel. Zorg er van tevoren voor dat je de bakvorm hebt ingevet en bestuift met bloem. Nadat je het mengsel in de vorm hebt gedaan, druk je het een beetje aan met de bolle kant van een lepel. Duw hierna een framboos diep in het beslag.
Bak de Madeleines in ongeveer 5-8 minuten gaar en goudbruin. Zet de oven uit, maar laat de Madeleines nog een minuut in de oven staan, met de deur van de oven dicht. Laat ze vervolgens op een taartrooster afkoelen. Bak vervolgens de volgende lading.
Werkwijze lemon curd
Doe alle ingrediënten voor de lemon curd behalve de eidooiers in een kleine pan. Haal de pan van het vuur wanneer de suiker en de boter gesmolten is. Klop de eierdooiers los en voeg dit toe aan het botermengsel. Klop het mengsel met de garde. Zet de pan op een laag vuur. Blijf kloppen met de garde anders stollen de eierdooiers. Als de crème dik is geworden, en er kleine belletjes langs de randen ontstaan is de lemon curd klaar. Haal de crème door een zeef en zet voor minstens een uur in de koelkast.
Tot slot kan je de Madeleines vullen met de lemon curd. Doe de lemon curd in een spuitzak en vul elk gaatje waar een framboos zit met een klein beetje lemon curd.
Dit recept komt uit het boek Chez Rachel van Rachel Khoo. Dit boek is hier te bestellen.
Pinnen voor later?
evelien says
Oh wat super lekker! Het is denk zeker helemaal de tijd waard <3
Liefs,
Evelien
evelien onlangs geplaatst…Blijheidmomentjes | Lieve berichtjes, studentenstadje ontdekken, en gossip girl! #27
Rowan says
Echt heerlijk! En inderdaad de tijd en moeite waard! 😉
sammie says
Mmm ziet er heerlijk uit en ze zijn ook erg mooi geworden, bijna zonde om op te eten 🙂
Rowan says
Ik vind deze cakejes ook altijd zo mooi, heeft iets schattigs haha. En inderdaad bijna zonde om op te eten, maar het weggooien is ook zonde. Dus ik kies voor dat laatste. 😉
Anne says
Ah, die zien er echt heel schattig en lekker uit! Leuk recept..
Anne onlangs geplaatst…Beste verantwoorde gevulde koeken ooit!
Rowan says
Ik vind madeleines ook altijd zo schattig!
Maris says
Die zien er heerlijk uit!
Maris onlangs geplaatst…Pumpkin Spice Latte
Rowan says
Thanks, Maris! Heb je wel eens Madeleines gemaakt?
Dineke says
Wat ziet dit er ook heerlijk uit! Ga ik binnenkort (als er tijd is, haha) zeker even proberen!
Dineke onlangs geplaatst…DIY | VAAS MAKE-OVER [GASTBLOG]
Rowan says
Leuk, Dineke! Jammer he, dat je soms te weinig tijd hebt voor dit soort (leuke) dingen! Laat je weten hoe ze hebben gesmaakt?
Marjoleine says
Die zien er heerlijk uit <3
Marjoleine onlangs geplaatst…Welkom lieve Nora!
Rowan says
Dank je wel!
Elisa | Lies rond de wereld says
Ohhh dat ziet er weer lekker uit! Wou dat ik zo’n keukenprinses was haha.
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…De Wildlife tag
Rowan says
Haha, het enige nadeel van een keukenprinses zijn, is dat ik ook alles wil proeven! Als ik niet uitkijk word ik tonnetje rond. 😉
Marit says
Oeh wat ziet dit er heerlijk uit, de smaak klinkt er lekker
Rowan says
Deze madeleines zijn ook echt heerlijk, zeker de moeite waard!
Sanne says
Yum! Ziet er heel erg lekker uit!
Rowan says
Vind ik zelf stiekem ook! 😉
Monique | WritingMonique says
Oeh, ze zien er lekker uit én ze zijn ook nog eens supermooi! 🙂
Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…DIY Bedels Boekenleggers
Rowan says
Dat vind ik dus ook: madeleines zijn echt prachtig! En lekker dat ze zijn… Een aanrader hoor! 😉
Maike says
Wat ziet dit er lekker uit zeg!
Maike onlangs geplaatst…Een spannende verrassing voor de bruiloft
Rowan says
Dank je wel, Maike! Ik vind madeleines zo mooi en natuurlijk ook heel erg lekker! 😉
Zahra says
Wat zien ze er heerlijk uit!! Ze moeten wel lekker zijn, kan niet anders. Ik moet zorgen voor zo’n bakblik en dan weet ik wat mij te doen staat.
Rowan says
Ja, leuk!! Ik denk dat je daar geen spijt van krijgt! Je kan echt heel erg veel combineren met madeleines. Naturel zijn ze ook erg lekker!
Romi says
Oh dit lijkt mij erg lekker. Ziet er ook heerlijk uit. Ga ik aankomend weekend maken denk ik. Ik krijg visite dus dan lijkt mij dit een chique lekkernij. Ik zoek ook nog een leuk idee met cake en banketbakkersroom. Mocht je inspiratie hebben……..