Worteltaart, ook wel bekend als carrot cake, kan ik toch wel als één van mijn lievelingstaarten bestempelen. Al eerder plaatste ik het recept voor deze heerlijke verwennerij op mijn blog. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in de tussentijd het recept hier- en daar wat heb bijgeschaafd. Met name de topping kreeg een andere twist. Door deze aanpassingen werd mijn lievelingstaart in één klap nog lekkerder. Ik overdrijf niet. En daarom vond ik het de hoogste tijd om het vernieuwde recept met jullie te delen!
Lees ook: Naked cake met verse aardbeien
Ingrediënten worteltaart
Voor de cakes
– Boter of bakspray om in te vetten
– 450 gram wortel
– 50 gram walnoten
– 150 gram rozijnen
– 4 eieren
– 350 ml zonnebloemolie
– 200 gram suiker
– 1 tl zout
– 300 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 theelepels kaneel
– 1 tl vanille aroma
Voor de topping
– 100 gram verse mon chou
– 100 gram magere kwark
– 125 gram witte basterd suiker
– 1 tl vanille aroma
Extra:
2 springvormen van hetzelfde formaat, ik gebruikte een bakvorm van 25 cm.
Bereidingswijze cakes
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvormen in met wat boter of bakspray.
Hak de walnoten fijn en rasp de wortels.
Klop met de mixer op middelhoge snelheid de eieren, olie en suiker tot een glad mengsel. Zet de mixer nu op de laagste stand en klop het bakmeel, de bakpoeder, de kaneel en zout erdoor.
Roer met een lepel de wortel, rozijnen en walnoten door het mengsel.
Verdeel het mengsel in een gelijke hoeveelheid over de twee bakvormen.
Bak de 2 cakes in de voorverwarmde oven voor 45 minuten.
Haal de cakes uit de oven en laat ze voor 10 minuten op een rooster afkoelen. Haal de vormen los en laat de cakes vervolgens volledig afkoelen op het rooster.
Zo maak je de topping
Maak in de tussentijd de topping klaar. Meng de roomkaas en kwark tot een egaal mengsel. Voeg hier de basterd suiker en vanille aroma aan toe. Meng het geheel goed met elkaar.
Plaats vervolgens één cake op een bord. Bedek de bovenkant van de cake met een laag van de topping. Plaats hier de tweede cake bovenop. Verdeel de resterende topping over de bovenkant en zijkanten van de cakes. Zorg ervoor dat de hele taart bedekt is met een lekkere laag van de topping. Bestrooi eventueel op het laatste moment de taart met wat fijngehakte walnoten.
Hou jij ook zo van worteltaart/carrot cake?
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Kelly says
Yum…ik ben dol op worteltaart. Bedankt voor het recept, ga ik proberen 🙂
Sammie says
Hij ziet er ontzettend lekker uit! Ik heb zelf 1 keer worteltjes taart op en was er eerlijk gezegd niet zo kapot van. Voornamelijk vanwege de structuur en de slierten van de wortels die er in zaten. Was niet mijn ding.
Sammie onlangs geplaatst…Sunshine Blogger Award, vragen en antwoorden.
Claudia says
Jummie! Ziet er heerlijk uit!
Zara says
Ohhhh dit ziet er te lekker uit..
Romi says
Deze moet ik maken. Wat een heerlijk taartje Rowan.
Patricia says
Een hele lekkere cake! Ik heb er iets meer suiker en wortel door gedaan want de eerste keer dat ik hem heb gemaakt vonden wij hem niet zoet genoeg…(zoetekouwen ?,)
Echt aanbevolen!
Rowan says
Wat leuk om te horen dat de cake zo goed in de smaak is gevallen! Leuk ook dat je het recept wat hebt aangepast, zo maak je er echt een persoonlijke favoriet van. 😉
Ria de Jonge says
Als je de heteluchtoven gebruikt, zet je hem dan op boven- onderdeel te, of op hete lucht?
Rowan says
Hoi Ria, ik zet de oven dan op de hete lucht functie.
Annemiek says
Oeps, ik had niet gezien dat er al reacties stonden. Ik heb mijn antwoord.
Annemiek says
Ziet er super lekker uit! Oven op boven-/onderwarmte of hetelucht? Groetjes, Annemiek
Rowan says
Hoi Annemiek,
Geeft niet hoor. Ik zet de oven inderdaad op hete lucht. Veel succes met bakken!
Chantal Janssen says
Met recht de lekkerste ooit! Wow geen kruimel meer over op het werk!
Rowan says
Hoi Chantal,
Wat vind ik dat leuk om te horen! Hier word ik zo blij van! Ik ben dol op deze worteltaart en heb dit recept al zo vaak gebruikt! Blij dat iemand anders net zo enthousiast is over het recept!
Groetjes, Rowan
Ilona says
Taartje gisteren gemaakt.
Viel goed in de smaak. Ook bij de kinderen.
Top recept 😀
Rowan says
Wat leuk om te horen! Van dit soort berichtjes word ik zo blij, dank je wel!
Bart says
Al 2x gemaakt, echt een groot succes!! Heerlijk🤤
Judith says
Hoi kun je in plaats van olie ook gesmolten roomboter gebruiken?
Rowan says
Hoi hoi, dat zou ik persoonlijk niet doen. Met boter wordt de textuur zwaarder. Juist die luchtige textuur (dankzij de zonnebloemolie) maakt deze carrot cake zo lekker.