Met de kerstdagen in gedachten maakte ik witte chocolademousse, maar om het geheel nog wat feestelijker te maken, maakte ik er zelfgemaakte chocoladebakjes bij. Deze feestelijke mousse in chocoladebakjes ziet er heel erg leuk en mooi uit, maar stiekem is het helemaal niet moeilijk om te maken. Daar houden we toch allemaal van?
Dit is het ideale dessert voor de chocoladeliefhebbers. Ik vind het heerlijk, maar mijn vriend vond het wat minder lekker (hij is geen chocoladefan). Wat ik vooral erg leuk vind aan de chocoladebakjes: je kunt er alle kanten mee op qua vulling én het is super makkelijk te maken.
Lees ook: Super makkelijke chocolade mousse taart
Benodigdheden feestelijke mousse in chocoladebakjes (voor 6 personen)
– 150 gram pure chocolade
– Siliconen bakvorm voor cupcakes- 1 eidooier
– 1 el suiker
– 80 ml melk
– 250 ml slagroom
– 100 gr witte chocolade
– vanillestokje
Werkwijze chocoladebakjes
Snijd de chocolade in stukjes en smelt het vervolgens au bain marie of in de magnetron.
Smeer de binnenkant van de cupcake vorm in met chocolade. Doe dit met een bakkwastje. Zorg ervoor dat de hele binnenkant bedekt is en zet de hele vorm vervolgens in de koelkast voor ongeveer 5 minuten.
Herhaal dit proces 3 keer. Wanneer je de vormpjes 3 keer hebt ingesmeerd, zet je de vorm in de koelkast voor ongeveer 30 tot 45 minuten. In de tussentijd kan jij mooi aan de slag met de chocolademousse. Wanneer de chocolademousse klaar is, haal je de chocolade vormpjes voorzichtig uit de cupcake vorm. Dankzij de siliconen bakvorm gaat dit super makkelijk.
Werkwijze witte chocolade mousse
Laat de melk warm worden in een pannetje. Voeg hier het vanillestokje aan toe.
Klop in de tussentijd de eidooier met de suiker, totdat er een glad mengsel ontstaat. Voeg hier de warme melk aan toe. Voeg niet alle melk in 1 keer toe, maar doe dit in delen. Blijf goed roeren zodat het ei niet kan stollen.
Giet het mengsel terug in de pan en laat het op een laag vuur binden. Het mengsel is klaar wanneer het wat dikker aan het worden is. Blijf wel de hele tijd goed roeren en zet het vuur vooral niet te hoog!
Snijd intussen de chocolade in stukjes. Voeg de chocolade toe aan het mengsel en laat volledig smelten.
Laat het mengsel vervolgens even afkoelen.
Klop de slagroom stijf en voeg hier het chocolademengsel beetje bij beetje aan toe. Roer goed door elkaar met een spatel.
Het recept voor de witte chocolademousse heb ik niet zelf bedacht, maar geleend van Pauline.
Feestelijke mousse in chocoladebakjes: Decoreren
Schep de witte mousse in de chocoladebakjes en laat dit minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer met wat chocolade schaafsel/krullen en rood fruit.
Wat vind jij van deze feestelijke mousse in chocoladebakjes?
Pinnen voor later?
Anne says
Wat een ontzettend leuk idee met die chocolade bakjes, die ga ik onthouden! Thnx voor het fijne recept!
Anne onlangs geplaatst…Zoete aardappelsoep met pompoen
Rowan says
Leuk, Anne! Het is ZO makkelijk en het staat zo leuk en feestelijk!
Lizette says
Ohhhh witte chocomousse, mijn lievelings! Lekker zeg!
Stéphanie says
O die combinatie van pure en witte chocolade.. zelf ben ik een echte chocolade liefhebber dus hier maak je mij erg blij mee! Leuk idee om de bakjes van chocolade te maken.
Stéphanie onlangs geplaatst…Providence Bay op Manitoulin Island: Natuur en street art
Rowan says
Leuk he, die zelfgemaakte bakjes. En echt heel makkelijk te maken. Ik ben ook zo’n chocoladeliefhebber, kan er soms geen genoeg van krijgen.
Zahra says
Helemaal alles zelf gemaakt. Dit vind ik erg leuk. Ziet er ook heel smakelijk uit. Ik vind jouw besjes trouwens ook erg mooi staan, klopt helemaal zo met de eucalyptus erbij.
Rowan says
Ah, dank je! Leuk om te horen!
Sammie says
Ziet er heerlijk uit! Leuk met die eetbare chocolade bakjes 🙂
Sammie onlangs geplaatst…Kerstboom
Danella says
Wat een leuk idee! Ziet er super uit en het lijkt me ook heerlijk.
Danella onlangs geplaatst…Over week 50
Sabine says
Ziet er super leuk & lekker uit!
Sabine onlangs geplaatst…Eva’s Birthday Party: 21-Dinner
Elisa says
Ik was dus nog op zoek naar een kersttoetje! Misschien ga ik dit wel maken, dit moet zelfs voor deze anti-keukenprinses te doen zijn 😉
Elisa onlangs geplaatst…Tag: Rare reisfoto’s
Rowan says
En? En? En? Heb je dit recept uitgeprobeerd met Kerst?! 😉
Romi says
Goed idee, ik moest nog iets hebben voor één van de kerstdagen. Dit wordt het dus. Bedankt!
Rowan says
Leuk!!! Wat vond je ervan?
irma says
Wauw, dat ziet er mooi uit zeg!
Demi | StudioKOOK says
Wat een super leuk idee!
Demi | StudioKOOK onlangs geplaatst…Springrolls met spitskool
Romi says
Het was een groot succes! Super!