It’s the most wonderful time of the year! Kerst is in aantocht en dat betekent dat ik al druk aan het nadenken ben over het kerstmenu. Ik mag aan de slag met het dessert en het recept dat ik vandaag met jullie ga delen is een echte kanshebber! Ik maakte laatst een feestelijke eton mess met slagroom en kersen. De combinatie van kersen, slagroom en meringue is in dit dessert echt heerlijk! Maar dat niet alleen, door de eton mess in laagjes in een glaasje te serveren ziet het er ook nog eens extra feestelijk uit!
Lees ook: Krans van meringue met rood fruit
Benodigdheden – Eton mess met slagroom en kersen (voor 6 personen).
Voor de meringues:
– 2 eiwitten
– 100 gram witte basterdsuiker
– Spuitzak
Of koop kant en klare schuimpjes in de winkel en in één klap is dit dessert nog makkelijker te maken.
Voor de eton mess:
– 250 ml slagroom
– optioneel: 2 eetlepels suiker
– Potje kersen zonder pit.
– 12 meringues
Bereidingswijze meringue
Sla deze stap over als je kant en klare schuimpjes gebruikt.
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Zorg ervoor dat je beslagkom goed vetvrij is. Tip: maak al je materiaal vetvrij met wat citroensap.
Spilts de eieren. Doe de eiwitten en de kristalsuiker in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Het schuim is klaar wanneer je er stevige pieken in kunt trekken en de suiker volledig is opgelost in het eiwit.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vul de spuitzak met het schuim. Spuit mooie toefjes op de bakplaat.
Plaats de bakplaat in de oven en bak de meringues in ongeveer 2 uur gaar. Zet daarna de oven uit, maar haal de meringues er nog niet uit, laat ze volledig afkoelen in de oven.
Bereidingswijze eton mess
Klop de slagroom stijf. Je kunt kiezen voor ongezoete slagroom, of voeg er 1 of 2 el kristalsuiker aan toe. Houd er rekening mee dat de meringues ook zoet zijn, teveel suiker aan de slagroom toevoegen wordt al gauw te zoet en is daarom niet lekker.
Laat de kersen uitlekken.
Verkruimel de meringues boven de slagroom en meng goed met elkaar.
Neem 6 glaasjes, leg een laagje kersen op de bodem van elk glaasje. Verdeel daarover een lepel van het slagroom/meringue mengsel. Maak laagjes totdat de ingrediënten op zijn. Versier tot slot de bovenkant van elk glaasje met een paar kersen.
Dit dessert kan je het best meteen serveren.
Wat is jouw favoriet kerstdessert
Pinnen voor later?
Sandra says
Dit ziet er goeeeed uit! Vind het ook echt mooi er uit zien. Ben benieuwd wat je uiteindelijk als dessert gaat maken! Zal vast een feestje worden. 🙂
Sandra onlangs geplaatst…Blijmakers | Vrolijke, gekke & leuke (+kerst!) sokken #4
Stéphanie says
Dit ziet er weer heerlijk uit! Ik vind het Franse bûche de Noël altijd erg lekker, maar ik denk niet dat ik die deze kerst ga krijgen, helaas 😉
Stéphanie onlangs geplaatst…Reisfilm – Elzas in winterse sferen
ElsaR says
Hmmm wat lekker zeg!!!
ElsaR onlangs geplaatst…Gehaakte kerstboompjes + patroon – Kerst inspiratie –
Marieke says
Oh ziet er heerlijk uit! Ik heb toevallig voor morgen iets soortgelijks ingepland haha ?
Nienke says
Het ziet er niet alleen lekker uit maar ook nog eens mooi.
Sammie says
Ziet er heel feestelijk uit! Ik ben niet zo van de kersen maar Tommy zou hier heel blij van worden.
Marieke says
Oehh ziet er echt feestelijk uit inderdaad! Krijg er helemaal een kerstgevoel van 🙂 Komt op m’n receptenlijstje! (die enorm uit de hand aan het lopen is haha)
Jouvence says
Oh dit ziet er heerlijk uit! Ga het meteen even opslaan, want wist nog niet wat te maken als dessert met kerst.
Romi says
Ik heb het gemaakt!! Gisteravond. Het was super, zo heerlijk.
Bedankt voor het recept!
Zahra says
Oh dit is super Rowan. Komt heel goed uit want ik zocht nog iets lekkers voor eerste kerstdag. Bedankt. Lijkt me zo lekker.