Voor moederdag besloot ik een taart te maken, de knoop was eigenlijk heel snel doorgehakt: het werd een karamel bananen taart, vaak ook wel bannoffee pie genoemd. De taart viel erg in de smaak bij mijn moeder, schoonmoeder en de rest van de familie, dus ik deel vandaag met liefde dit heerlijke recept met jullie.
Lees ook: Dit is de lekkerste worteltaart ooit!
Benodigdheden karamel bananen taart
– Springvorm van 24 of 26 cm
– 300 gram digestive biscuits
– 175 gram boter.
– 2 blikjes gecondenseerde melk
– 3 bananen
– 350 ml slagroom
– 40 gram poedersuiker
– 2 zakjes klopfix
– Pure chocolade
Bereidingswijze
Tip: Een dag van te voren heb ik de dulche de leche (karamelpasta) gemaakt van de 2 blikjes gecondenseerde melk. De dag hierop heb ik de karamel bananen taart in zijn geheel afgemaakt. Het scheelde nu dat de vulling al zo goed als af was. De blikjes 2,5 uur laten koken in water, is een klusje van niks, maar je moet er wel rekening mee houden in je voorbereidingen.
Bodem:
Bekleed de bakvorm met bakpapier en verwarm de oven op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje. Maal de koekjes fijn. Dit kan in de keukenmachine. Maar omdat ik geen zin had om de keukenmachine schoon te moeten maken na afloop, pakte ik een ziplock back, deed hier de koekjes in en sloeg de koekjes vervolgens eigenhandig fijn met een deegroller. Stiekem is dit vele malen leuker dan fijnmalen met de keukenmachine.
Vervolgens meng je de boter en de koekkruimels met elkaar, en verspreid je het mengsel over de onderkant van de taartvorm. Druk dit hierna aan met een de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 5-8 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
Karamel vulling:
De Dulche de Leche maak je als volgt: Leg de ongeopende blikjes voor ongeveer 2,5 uur in een pan met water, zorg dat het water gaat koken en laat het daarna zachtjes doorkoken. Zorg ervoor dat de blikjes continu onder water blijven staan, anders kunnen ze ontploffen. Leg eventueel iets op de blikjes zodat de blikjes onder water blijven liggen. Na 2,5 uur haal je de blikjes uit de pan, laat ze goed afkoelen en bewaar ze vervolgens in de koelkast. Door het koken is de melk veranderd in een lekkere, dikke karamelpasta, een perfecte basis voor de middelste laag van de taart!
Wanneer de taartbodem volledig is afgekoeld verspreid je de helft van de karamelpasta over de taartbodem. Snijd de bananen in plakken en verdeel over de vulling. Verspreid de overgebleven karamelpasta over de banaan en maak glad met een spatel. Zet de taart in de koelkast voor ongeveer een uur. Je kunt de taart ook een dag of nacht van te voren maken en in de koelkast laten staan. Vlak voor het serveren maak je de slagroom met de poedersuiker en de klopfix. Bekleed de taart met slagroom en decoreer met nog wat plakjes banaan en wat chocolade schaafsel.
Het beste is om de taart meteen vanuit de koelkast te serveren.
Het resultaat
Natuurlijk heb ik zelf ook een stukje geproefd van deze karamel bananen taart. En ik vond het echt ontzettend lekker. De combinatie van de koekjes, banaan, karamel en slagroom maakt het echt ontzettend lekker.
Wat vind jij van de combinatie karamel en banaan?
Pinnen voor later?
Sandra says
Oke, dit ziet er echt héél lekker uit. Ik vind het er ook echt uitzien als een kunstwerk haha! De combinaties lijken mij erg lekker eigenlijk. Wel zoet, maar dat is vaak bij taart… Jep, ziet er uit als een goed recept!!
Sandra onlangs geplaatst…Photo Diary #61 | Ikea mislukking, ambachtelijk stokbrood & wandelen door Leiden
Rowan says
Lekker he, inderdaad zoet! Klein stukje is voldoende!
Zahra says
Oh help! Dit ziet er ook weer tè lekker uit! Vast om je vingers bij af te likken. Dit moet ik eerdaags wel gaan maken!
Rowan says
Deze taart is inderdaad heerlijk! Zeker eens maken dus! 😉
sammie says
Mijn vriend heeft deze taart ook eens gemaakt met een recept van Rudolph, zo lekker!
Rowan says
Wat leuk zeg! Het is gewoon een heerlijk combinatie!
Jenny - ikreis.net says
Ik had het vandaag tijdens de scheikundeles met de leerlingen nog over het maken van caramel en dolce leche. Grappig dit in jouw recept terug te zien.
Het ziet er smakelijk uit.
Rowan says
Dat is toevallig! 😉 Leuk en interessant onderwerp.
Eva says
Ik moet hierbij dus altijd aan Love Actually denken maar heb het nog nooit gehad. Hij lijkt me wel onwijs lekker dus misschien moet ik eens op jacht naar een goede banoffee pie-maker hier!
Rowan says
Haha, wat grappig! Ik zou het zeker eens proberen als ik jou was! 😉
Romi says
Jammie, dit ziet er heerlijk uit! Banaan en slagroom en caramel, moet een perfecte combinatie zijn. Gaan we proberen!
Rowan says
Het is inderdaad een heerlijk combinatie! Leuk dat je het recept uit gaat proberen!
Desiree | Sweet Happinez says
Wat een lekkere taart! Bij mij staat hij ook nog steeds op mijn to-do lijstje
Desiree | Sweet Happinez onlangs geplaatst…WINACTIE |WIN 3X 2 KAARTEN VOOR MJAMTAART CAKE & BAKE EXPERIENCE OP 4 & 5 JUNI
Rowan says
Zeker lekker! Krijg er alweer trek in als ik eraan denk! 😉 Zeker eens maken dus!
Suzanne says
Wow dat ziet er echt lekker uit! <3
Rowan says
Hij was ook erg lekker!
Lianne says
Oh heerlijk! Dit wil ik altijd nog een keertje maken, want toen ik het at was het echt perfect! ‘:)
Lianne onlangs geplaatst…Mokkataartjes met lange vingers
Rowan says
Leuk!! Dit was mijn eerste banoffee pie maar ik vond het erg lekker!
lol57 says
leuk om te maken en super lekker!!!!!!!!!!!!! tip: lees een dag van te voren alvast het recept.
Heidy J says
Het was erg lekker, zoet, machtig, maar super lekker.
Rowan says
Wat leuk dat je dit recept hebt uitgeprobeerd. Deze taart is inderdaad machtig! 😉