Om maar meteen met de deur in huis te vallen met een gek feitje over mijzelf: Ik lust geen boter. De structuur, de geur, de smaak, ik krijg er al de rillingen van als ik eraan denk. Als kind was dit trouwens al zo en ik denk niet dat ik hier ooit nog overheen ga komen. Desondanks wilde ik heel graag experimenteren met verschillende soorten kruidenboter. Het leek mij zo gezellig om tijdens Kerst meerdere schaaltjes met homemade kruidenboter op tafel te kunnen zetten, voor de mensen die er juist wel van genieten. Ik ging dus enthousiast aan de slag frisse, maar er was één ding anders dan normaal: het proeven (wat ik natuurlijk altijd zelf doe) liet ik aan mij voorbij gaan. 😉
In dit artikel vind je het recept voor een klassieke kruidenboter, een pestoboter én een kruidenboter met Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaatjes.
Tips voor het maken en bewaren van homemade kruidenboter
– Gebruik altijd zachte roomboter. Haal de roomboter een uurtje van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
– In de koelkast is de kruidenboter minstens 3 dagen houdbaar. Maar wist je dat je kruidenboter ook heel goed kunt invriezen? Verdeel de boter bijvoorbeeld over ijsblok vormpjes en vries het daarna in. Je hebt dan altijd een voorraadje kruidenboter achter de hand.
– Om tijd te besparen gebruikte ik deze schaar speciaal voor kruiden. Hiermee had ik de verse kruiden in een handomdraai klaar voor gebruik.
Klassieke homemade kruidenboter
Ingrediënten:
– 150 gram ongezouten roomboter
– 5 gram krulpeterselie
– 5 gram bieslook
– 2 teentjes knoflook
– 1-2 el. citroensap
– Peper en zout
Bereidingswijze:
– Snijd of knip de verse krulpeterselie en bieslook zo fijn mogelijk.
– Pers de knoflook fijn.
– Doe de zachte boter in een kommetje en roer goed door.
– Voeg de citroensap, de knoflook en de kruiden toe aan de boter. Voeg ook wat peper en zout toe. Meng de ingrediënten goed met elkaar.
– Proef tussendoor en voeg kruiden tot zodat de smaak helemaal naar wens is.
– Zet de kruidenboter in de koelkast tot je hem nodig hebt, haal de boter ongeveer 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Pestoboter
Ingrediënten:
– 150 gram ongezouten roomboter
– 1,5 el. groene pesto (homemade of uit een potje)
– Zout en peper
Bereidingswijze:
– Doe de zachte boter in een kommetje en roer goed door.
– Voeg de pesto toe aan de boter. Voeg ook wat peper en zout toe. Meng de ingrediënten goed met elkaar.
– Proef tussendoor en voeg eventueel pesto toe totdat de smaak helemaal naar wens is.
– Zet de kruidenboter in de koelkast tot je hem nodig hebt, haal de boter ongeveer 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Italiaanse kruidenboter met zongedroogde tomaat
Ingrediënten:
– 150 gram ongezouten boter.
– 4 zongedroogde tomaten (op olie)
– 2 teentjes knoflook
– 1-2 el. citroensap
– Italiaanse kruiden
– Peper en zout
Bereidingswijze:
– Doe de zachte boter in een kommetje en roer goed door.
– Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en pers de knoflook fijn.
– Voeg de tomaatjes en de knoflook toe aan de boter en meng goed met elkaar
– Voeg vervolgens ook de citroensap, peper en zout toe aan de boter en meng goed.
– Proef tussendoor en voeg kruiden toe tot de smaak helemaal naar wens is.
– Zet de kruidenboter in de koelkast tot je hem nodig hebt, haal de boter ongeveer 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Comments