
Aangezien ik dol ben op zomerfruit, besloot ik een galette te maken met perzik. Wat hebben we gesmuld, helemaal toen hij pas uit de oven kwam en dus nog een beetje warm was. Een bolletje ijs erbij en mijn avond kon niet meer stuk.
Lees ook: Zomerse tiramisu met aardbei, sinaasappel en licor 43
Galette: een Franse klassieker
Een galette is een klassieker uit Frankrijk. Het is een eenvoudig taartje, gemaakt van kruimeldeeg. Er wordt een deegrandje om de vulling geslagen, maar de rest van de bovenkant blijft open, zo blijft je vulling zichtbaar. Galettes kunnen zowel een hartige als een zoete vulling hebben. Een galette oogt heerlijk rustiek en heeft geen toeters en bellen, maar is daarom zeker niet minder lekker.
Een galette is misschien wel één van de eenvoudigste taartjes die ik ooit heb gemaakt, je rolt het deeg uit, belegt het midden van het deeg met groenten of fruit en vouwt de randjes om. That’s it! Ik weet zeker dat ik snel ga experimenteren met andere vullingen.
Ingrediënten – Galette met perzik
Voor het deeg
– 225 gr bloem
– 55 gr poedersuiker
– 100 gr boter
– 2 tl appel azijn
– 1 tl vanille extract
– 60 ml koud water
Voor de vulling
– 4 perziken
– 45 gram bruine suiker
– Sap van een halve citroen
– 1 tl. vanille extract
– 1/2 tl. kaneel
– snufje zout
Verder:
– 1 ei
– 1 el. suiker
Extra:
– Vanille ijs en slagroom.
Werkwijze
Begin met het maken van het deeg. Voeg de bloem, suiker en boter toe aan de kom van je keukenmachine en meng totdat er kruimels ontstaan.
Voeg vervolgens de appelazijn, vanille extract en water toe. Meng totdat er een mooi deeg ontstaat.
Haal het deeg uit de keukenmachine en rol het deeg tot een bal. Omwikkel het deeg met plasticfolie en leg voor 60 minuten in de koelkast.
Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (elektrisch) of 180 graden (hetelucht)
Schil de perziken en snijd in partjes. Meng de bruine suiker, citroen, vanille, kaneel en zout. Voeg het suikermengsel toe aan de perziken en schep goed om. Zet dit even aan de kant.
Leg het deeg op een stuk bakpapier. Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm. Prik in het midden van het deeg gaatjes met een vork. Strooi eventueel wat (amandel) meel over het deeg, dit om te voorkomen dat het deeg te nat wordt van het fruit.
Leg de partjes in een spiraalvorm op het deeg. Houd hierbij ongeveer 5 cm van de randen vrij. Vouw vervolgens de randen van het deeg om, over een deel van de perziken.
Bestrijk de randen van het deeg met een losgeklopt ei en bestrooi met de suiker.
Bak de galette voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. De randen mogen mooi goudbruin van kleur zijn.
Haal de galette uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Serveer met een bolletje ijs en/of een toefje slagroom.


Pinnen voor later?

Comments