Ik heb een nieuwe favoriet! En dat is deze frisse tulband met cranberry en sinaasappel. Ik maakte deze tulband met de kerstdagen in mijn achterhoofd, maar wat mij betreft is hij echt veel te lekker om alleen te maken in het kerstseizoen. Deze cake kan altijd, hij is gegarandeerd ook een succes op verjaardagen of andere feestdagen. De smaak van deze tulband is heerlijk fris door de cranberry, sinaasappel en zure room. Niet uitgelezen kerstig qua smaak dus, maar vanwege de mooie stukjes cranberry aan de binnenkant en het witte laagje frosting ziet hij er wel heel erg feestelijk uit!
Lees ook: Pompoen tulband met glazuur
Benodigdheden – frisse tulband met cranberry en sinaasappel
– 100 gram + 2 el kristalsuiker
– 60 gram licht bruine basterd suiker
– 225 gram boter
– 250 gram zure room
– 1/2 tl zout
– 1 tl vanille extract
– 3 eieren
– 300 + 40 gr bloem
– 1,5 tl bakpoeder
– 4 el (verse) sinaasappelsap
– 150 gram cranberry (vers of uit de vriezer).
Extra ingrediënten voor de icing:
– 200 gram poedersuiker
– 4 el (verse) sinaasappelsap
– Geraspte kokos
Extra:
– Tulbandvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht). Vet de tulbandvorm in.
Meng de boter, suiker en bruine suiker met elkaar. Voeg de zure room toe.
Meng in een andere komt de zout, sinaasappelsap en vanille extract. Voeg hier de eieren toe en meng goed. Voeg het ei mengsel toe aan het boter mengsel en meng ook dit goed.
Zeef de 300 gram bloem en bakpoeder en voeg toe aan het beslag en meng tot een glad beslag.
Snijd de cranberry’s in kleine plakjes. Voeg hier de 40 gr gram bloem en 2 el suiker aan toe en meng goed door elkaar.
Meng de cranberry’s voorzichtig door het beslag met een spatel.
Schep het beslag in de tulbandvorm en zorg ervoor dat het beslag gelijk verspreid is over de vorm.
Bak de tulband voor ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van de tulband door er met een sateprikker in te prikken: komt de prikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. De bovenkant van de tulband hoort mooi goudbruin van kleur te zijn. Controleer de tulband en bak eventueel 10 minuutjes langer wanneer dit niet het geval is.
Haal de tulband uit de oven en laat afkoelen op een rekje voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal vervolgens de tulband uit de vorm en laat hem volledig afkoelen.
Bereidingswijze sinaasappelglazuur
Meng in de tussentijd de ingrediënten voor het glazuur in een kom. Breng de helft van het glazuur over de bovenkant van de tulband. Laat een paar minuten drogen. Breng daarna de andere helft van het glazuur aan. Strooi eventueel wat geraspte kokos over de bovenkant van de cake voor een sneeuw effect.
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Romi says
Wat een prachtig recept! En het eindresultaat, wauw.
Hannah says
Wat mooi zeg. Zeker goddelijk. Lijkt me ook erg lekker.
Zahra says
Oehhh heel mooi zeg. En die vorm!
Bedankt voor deze, heel blij mee.
Marijn says
Oh heerlijk. Dit moet wel goddelijk zijn!!
Mieke says
Water loopt mij uit de mond.
Gaby says
Wat een heerlijkheid. Mooie cake, mooi recept, mooie foto’s
Yves says
Deze moet ik met kerst maken. Was nog naar iets moois en lekkers op zoek. Gevonden. Thanks.
Ellen says
Wat ziet dit er super prachtig uit. Erg mooi. Lijkt mij ook enorm lekker!
Mevrouw Marloes says
Wat ziet de tulband er lekker uit! De foto’s zijn zo mooi dat ik de tulband bijna kan proeven.
Liefs,
Marloes
Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Mijn verlanglijstje 2.0