Op dit moment is bloem lastig in de winkels te verkrijgen vanwege alle hamsteraars. Ik maakte deze frisse tulband met citroenglazuur dan ook van het laatste beetje bloem dat ik in huis had. Maar ik kan je één ding vertellen: het was het waard! Deze tulband is heerlijk van smaak, lekker fris en perfect voor de lente- en zomer! Een tulband heeft wat mij betreft ook altijd iets feestelijks en daarom past dit recept ook heel goed bij de Paasdagen die voor de deur staan. Ik hoop dan ook dat jij nog een pak bloem in de voorraadkast hebt staan en deze tulband ook kan maken.
Lees ook: Tulband met cranberry en citroen
Benodigdheden frisse tulband met citroenglazuur
Voor de tulband:
– 240 gram boter
– 300 gram suiker
– 3 eieren
– 390 gram bloem
– 1/2 tl. baksoda
– 1/2 tl. zout
– 240 ml karnemelk
– Rasp van 3 citroenen
– 2 tl. verse citroensap
Voor de glazuur:
– 250 gram poedersuiker
– Kokend water
– Minstens 1 el. citroensap
Tulbandvorm. Ik gebruikte deze van Nordic Ware.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 165 graden en vet een tulband vorm in.
Mix de boter en suiker met elkaar voor ongeveer 5 minuten. Voeg één voor één de eieren toe en mix tussen elk ei even goed door. Voeg de karnemelk, de citroensap en citroenrasp hieraan toe en mix goed door.
Meng de bloem, bak soda en zout met elkaar en voeg dit toe aan het mengsel. Meng totdat er een glad beslag is ontstaan.
Giet het beslag in de ingevette tulbandvorm. Bak voor ongeveer 45-55 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van de tulband door er met een saté prikker in te prikken: komt de prikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. De bovenkant van de cake hoort mooi goudbruin van kleur te zijn.
Haal de tulband uit de oven en laat voor 10 minuutjes afkoelen. Haal de tulband vervolgens uit de bakvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Maak in de tussentijd het glazuur. Dit doe je als volgt:
Zeef de poedersuiker boven een kom. Voeg 1 eetlepel citroensap en 2 theelepels kokend water toe. Roer door elkaar totdat er een mooie, gladde glazuur ontstaat. Het glazuur mag nog best wat aan de dikke kant zijn. Is je glazuur te vloeibaar? Voeg dan wat extra poedersuiker toe. Is je glazuur te dik? Voeg dan een paar druppeltjes extra citroensap of water toe. Totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.
Giet de citroenglazuur over de tulband en laat dit vervolgens drogen. Decoreer eventueel met wat plakjes citroen.
Wat vind jij van deze frisse tulband?
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Comments