Deze franse cake met aardbeien is een perfect dessert voor dagen met zomerse temperaturen: heel luchtig en lekker zoet door de aardbeien. Maar wat deze cake, wat mij betreft zo bijzonder én lekker maakt, is de smeuïge binnenkant in combinatie met de knapperige bovenkant.
Ik kwam op het idee om dit recept te maken omdat ik op Pinterest een recept tegenkwam van Franse appel cake, ik heb het recept aangepast naar mijn eigen smaak en daarnaast de appel vervangen voor aardbeien. Na het proeven van deze cake weet ik zeker dat ik ook een variant ga maken met appel!
Lees ook: Kwarktaart met aardbeien
Ingrediënten Franse cake met aardbeien
– 115 gram ongezouten boter
– 150 gram + 20 gram suiker
– 2 eieren
– 2 tl. vanille extract
– 170 gram bloem + 1 el. extra
– 1 1/4 tl. bakpoeder
– 1/4 tl zout
– 125 gram zure room
– 100 gram aardbeien
Extra:
– Bakvorm van 22 cm
Bereidingswijze
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de bakvorm in. Snijd de aardbeien in plakjes. Strooi een eetlepel bloem over de aardbeien totdat elke aardbei voorzien is van een dun laagje bloem.
Meng de boter met de 150 gram suiker tot een luchtig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe, mix na elk ei even goed door. Voeg het vanille extract en zure room toe en meng ook dit goed.
Voeg in een andere kom de bloem, bakpoeder en zout toe. Voeg de bloem, beetje bij beetje, toe aan het botermengsel en meng tot een glad beslag.
Roer de aardbeien voorzichtig door het beslag.
Schep het beslag in de cakevorm en zorg ervoor dat het beslag gelijk verspreidt is over de vorm.
Neem de resterende suiker en verspreid dit gelijkmatig over de bovenkant van het cakebeslag.
Bak de cake voor ongeveer 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van de cake door er met een sateprikker in te prikken: komt de prikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. De bovenkant van de cake hoort mooi goudbruin van kleur te zijn. Controleer de cake en bak eventueel 5 minuutjes langer wanneer dit niet het geval is.
Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je de cake aansnijdt. Ik was iets te snel met aansnijden, waardoor ik meer scheuren in de bovenkant van de cake kreeg.
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Comments