In de Allerhande van deze maand stond een heerlijk recept voor een Franse appeltaart met spijs. Ik dacht meteen: Appels + spijs? Dat moet toch lekker zijn? Ik heb hem inmiddels gemaakt en lekker is hij zeker. Het resultaat is een mooi taartje dat ook nog eens heerlijk smaakt, fris door de appels en zoet door het spijs. Echt een aanrader. En hoe leuk is het om dit taartje te serveren tijdens Sinterklaasavond? Eén ding weet ik zeker, bij ons haalt hij Sinterklaasavond zeker niet.
Benodigheden – Franse appeltaart met spijs.
Voor het deeg:
– 250 g tarwebloem
– 1 tl gemalen kaneel
– 100 g witte basterdsuiker
– ½ tl zout
– 1 ei
– 125 g koude boter
Voor de vulling:
– 15/300 g amandelspijs (naar eigen smaak)
– 800 g appels
– 2 el citroensap
– 3 el kaneelsuiker
– 1 ei
Extra:
– deegroller
– ronde bakvorm.
Bereidingswijze
Zeef de bloem boven een kom. Voeg de kaneel, basterdsuiker en zout toe. Maak een kuiltje en breek hierin 1 ei. Meng dit goed door elkaar.
Snijd de boter in stukjes. Kneed het bloemenmengsel tot een deegbal. Laat de deegbal even rusten, ingepakt in folie, buiten de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Vet je bakvorm in. Rol het deeg uit en bekleed hiermee je bakvorm.
Snijd de spijs in dunne plakjes. Bedek het deeg met de spijs.
Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Kerf elk stukje appel 5 keer in, aan de bolle kant. Leg de appels op de spijs en besprenkel met het citroensap.
Splits het tweede ei en bestrijk de deegranden met de eidooier. Bestrooi de bovenkant van de taart met de kaneelsuiker.
Bak de appeltaart in 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Pinnen voor later?
Comments