
De tijd gaat snel, op dit moment wonen wij alweer ruim drie jaar in ons fijne huis! Ik geniet elke dag van ons eigen plekje. Ik sta iedere dag weer met plezier te koken in de keuken, ik ontspan in onze heerlijke badkamer en geniet van alle planten in onze tuin. Wat een rijkdom is het om zo’n mooi plekje “mijn plekje” te mogen noemen. Maar ik weet ook nog als de dag van gisteren hoeveel keuzestress ik destijds heb gehad. Want help, wat moet je ineens veel knopen doorhakken. Eén van de lastigste ruimtes vond ik misschien wel de keuken. In deze blog geef ik je daarom 6 handige tips voor het uitzoeken van een nieuwe keuken!
Lees ook: Een update over ons nieuwbouwhuis
Een nieuwe keuken uitzoeken: 6 handige tips
1. Zet je wensen op papier: wat wil je en wat juist niet.
Het aanbod in keukens is zo ontzettend groot, belangrijk is dus om vooraf te bedenken wat jouw wensen zijn. Het geeft veel minder keuzestress wanneer je een goed beeld hebt van wat voor keuken je wilt. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over dat wat je juist niet wilt in een nieuwe keuken. Zorg ervoor dat je ook deze punten meeneemt in je plan.
Vragen die je jezelf vooraf kunt stellen zijn:
– Welke stijl wil ik? Modern, landelijk of industrieel?
– Welke opstelling zou ik het liefst willen? Heb je hierin specifieke wensen zoals een keukeneiland of wil je graag een leefkeuken?
– Wat vind jij belangrijk in een keuken? Wij wilden graag veel keukenlades en genoeg aanrechtblad, maar geen bovenkastjes. Dit namen we mee in ons plan.
– Welke kleuren en materialen wil je gebruiken voor de keukenkastjes en het aanrechtblad?
– Welke apparatuur wil je? Denk aan ovens, kookplaat, afzuigkap, quooker etc.
Extra tip: maak een bord aan op Pinterest en sla daar eens alle keukens op die je mooi vindt. Zo krijg je al snel een idee bij wat jouw persoonlijke stijl is.

2. Bepaal je budget
Misschien wel het lastigste gedeelte van het uitzoeken van een nieuwe keuken: een budget bepalen. Toch is dit een hele belangrijke stap. Een keuken uitzoeken is duur. Vooral met alle extra’s die er misschien nog bij komen, kunnen de kosten hoog oplopen. Bereken daarom vooraf wat je aan de nieuwe keuken wilt uitgeven.
3. Doe inspiratie op in showrooms
Wat ons heel erg geholpen heeft is om inspiratie op te doen in verschillende keuken showrooms. Vaak vind je in showrooms zowel budget opties als luxe keukens. Het is zo fijn om door de verschillende keukens te lopen, alle mogelijkheden met eigen ogen te zien en alle materialen aan te kunnen raken. Zo kom je er nog beter achter wat je wilt!

4. Laat je adviseren
Het fijne aan showrooms bezoeken is dat je je ook kunt laten adviseren. En dat is fijn. Zo komt er binnen een korte tijd een plan op tafel te liggen die past bij de afmetingen van je keuken én bij je budget. Zo kom je er al snel achter of een keukeneiland wel of niet past. Wij hebben zelfs verschillende tekeningen laten maken waaruit we uiteindelijk een keuze hebben gemaakt.
Tip 1: Neem de afmetingen van de keuken mee tijdens je afspraak. Denk daarbij ook aan de afmetingen van het plafond en vaste punten waar je rekening mee moet houden (zoals ramen, waterleidingen of een lichtknopje).
Tip 2: Wist je dat je vaak ook staaltjes mee kunt nemen naar huis, zodat je kunt zien hoe een bepaalde kleur of materiaal in het huis past? Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van je vloer. Ook de lichtinval van de ramen kan een grote invloed hebben op de kleuren van bepaalde materialen.
5. Vergeet de details niet.
Wanneer je bezig bent met het ontwerpen van een nieuwe keuken is het belangrijk om ook alvast na te denken over de details. Wil je één of meerdere wanden betegelen? Of wil je misschien liever een spatscherm boven het fornuis? Een heel belangrijk detail dat vaak vergeten wordt is de verlichting. Goede verlichting zorgt ervoor dat je fijn in je keuken kunt werken. Vooral boven je aanrechtblad wil je natuurlijk wel voldoende licht.

6. Liever te veel stopcontacten dan te weinig.
Onze keukenadviseur gaf ons een heel fijn advies: in de keuken is het belangrijk om genoeg stopcontacten te hebben. Je kunt zelfs beter te veel stopcontacten hebben dan te weinig. Hier hebben wij dan ook rekening mee gehouden in ons keukenplan. Ik ben nog steeds blij dat ik naar dit advies heb geluisterd.
Pinnen voor later?

Deze blog is gesponsord.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van pixabay.
Comments