Tijdens een woeste opruim-sessie in de keuken, kwam ik wat zakjes tegen met gedroogd fruit. Er zat meer dan genoeg fruit in de zakjes om nog iets lekkers mee te bakken. En zo was het recept voor deze cake met gedroogde abrikoos en cranberry geboren. Deze cake is verrassend van smaak, het gedroogde fruit zorgt namelijk voor een heel eigen smaak. En het leuke is: je kan ook kiezen voor andere soorten gedroogd fruit. En ook de hoeveel gedroogd fruit die je gebruikt kan je naar eigen smaak aanpassen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. En dat maakt bakken, in mijn ogen, nou juist zo’n feestje.
Lees ook: Vanille cake met bitterkoekjes
Ingrediënten – Cake met gedroogde abrikoos en cranberry
– 200 gram boter (ongezouten)
– 200 gram bloem + een klein beetje extra
– 200 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1,5 tl bakpoeder
– 1 tl vanille extract
– 4 eieren
– Snufje zout
– 1 sinaasappel (rasp en sap)
– 100 gram gedroogde abrikoos
– 50 gram gedroogde cranberry
Extra:
– Bakvorm van 25 cm
– Bakspray of extra boter om de bakvorm mee in te vetten
Bereidingswijze
Zorg ervoor dat de boter op kamer temperatuur is. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier.
Snijd de abrikoos en cranberry in kleine stukjes en doe in een kommetje. Strooi hier wat bloem overheen. Meng het geheel goed, zodat elk stukje fruit voorzien is van een dun laagje bloem.
Voeg de suiker, boter, het vanille extract, de rasp en sap van de sinaasappel en het zout in een kom en meng tot een romig mengsel. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en meng tot een glad mengsel.
Meng hier vervolgens de bloem en het bakpoeder doorheen, totdat er een mooi beslag ontstaat.
Voeg de gedroogde abrikoos en cranberry toe en spatel dit voorzichtig door het beslag.
Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad. Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar. Controleer de gaarheid van de cake door er met een sateprikker in te prikken: komt de prikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. De bovenkant van de cake hoort mooi goudbruin van kleur te zijn.
Na het bakken haal je de cake uit de oven, laat deze eerst even kort afkoelen. Haal daarna de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Pinnen voor later?
Comments