Boterkoek, ik ben er niet echt dol op. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik nog nooit eerder een homemade boterkoek heb gebakken. Als bakliefhebster kan dat natuurlijk niet, zo’n traditionele lekkernij moest ik een keertje zelf gemaakt hebben. Vandaar dat ik afgelopen weekend de keuken indook om aan de slag te gaan. Ik maakte een variatie op het traditionele recept, maar voegde er een extra ingrediënt aan toe. Het werd een boterkoek met een vleugje limoen! De limoen bleek een heerlijke frisse twist te zijn!
Hou je niet van limoen? Laat de limoen dan achterwege of vervang de limoen met sinaasappel.
Ingrediënten – Boterkoek met een vleugje limoen
– 200 gram boter
– 200 gram suiker
– 8 gram vanillesuiker
– 2 eieren
– Snufje zout
– 250 gram bloem
– Rasp en sap van 1 limoen
Extra: een boterkoekvorm of springvorm van ongeveer 23 cm
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180 graden.
Meng de boter met de suiker en vanillesuiker in een kom tot een luchtig mengsel.
Voeg 1 ei, de limoenrasp- en sap en het snufje zout toe. Meng kort tot een glad beslag.
Voeg de bloem toe en meng dit goed door het mengsel tot een mooi deeg.
Vet de bakvorm in. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
Klop het ei. Bestrijk het deeg met het opgeklopte ei. Maak tot slot een motiefje in het deeg met een vork.
Bak de boterkoek in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. De boterkoek hoort mooi goudbruin van kleur te zijn.
Laat de boterkoek volledig afkoelen en snijd in punten of stukjes.
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
sammie says
oh dat klinkt heel goed! kan me zo voorstellen dat de limoen het wat minder vet en machtig maakt.
Rowan says
Dat is precies wat de limoen doet! Hij is ook zoveel frisser van smaak!