Deze appelgalettes met spijs zijn mijn nieuwe favoriet! Ze zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ook nog eens heel simpel om te maken. Door de appel in een waaier op het deeg te leggen ziet deze galette er echter alles behalve simpel uit. En dat is belangrijk, want een beetje indruk maken willen we natuurlijk allemaal. Wat mij betreft komen deze appelgalettes nog veel vaker op tafel te staan, eventueel met een bolletje ijs en toefje slagroom. Maar ook zonder zijn ze verrukkelijk.
Deze appelgalettes zijn afgeleid van de perengalettes van Rutger Bakt.
Benodigdheden – appelgalettes met spijs
– Koelvers bladerdeeg van Tante Fanny
– 100 gram amandelspijs
– 1 ei
– 2 kleine appels
– Abrikozenjam
Eventueel:
– IJs
– Slagroom
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop het ei los.
Rol het bladerdeeg uit. Steek of snijd 6 cirkels (met een doorsnede van ongeveer 12 cm) uit het bladerdeeg. Ik gebruikte een kommetje als mal.
Leg de uitgesneden cirkels op de bakplaat. Prik in het midden van het deeg een paar gaatjes met een vork. Bestrijk de randen van het deeg met wat losgeklopt ei.
Meng vervolgens het amandelspijs met het ei. Het makkelijkste is om dit te doen met een keukenmachine, maar met een vork kan ook. Meng tot een goed smeerbaar mengsel.
Strijk de amandelvulling over het midden van de plakjes bladerdeeg. Schil en snijd de appels in vieren. Snijd de partjes in de lengte in dunne plakjes. Druk de plakjes iets plat, zodat ze als een waaier uiteen vallen. Leg de plakjes vervolgens bovenop de amandelvulling.
Bak de appelgalettes in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. De appelgalettes zijn klaar wanneer ze mooi goudbruin van kleur zijn.
Haal de galettes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Bestrijk ze voor het serveren met wat abrikozenjam. Serveer de appelgalettes eventueel met een bolletje ijs en een toefje slagroom.
Serveer jij deze appelgalettes zonder of met ijs en slagroom?
Pinnen voor later?
Heidi says
• Mm mm deze ziet der echt mooie uit.
En ik denk vooral heerlijk.