Ik heb mijn autoruiten al moeten krabben en ik loop met dikke sjaals om mijn nek. Het duurt misschien nog heel even, maar het voelt zeker alsof de winter voor de deur staat. Dat weerhoudt mij er niet van om nog één keer een lekker herfstig recept met jullie te delen. Deze Amerikaanse poke cake met karamel is namelijk te lekker om alleen voor mijzelf te houden en MOET ik daarom gewoon met jullie delen.
Lees ook: Kaneel broodjes met karamel
Wat is een poke cake?
Nu hoor ik je denken, een poke cake? Wat is dat? Dat dacht ik namelijk ook. Bij Amerikaanse bloggers zie ik deze cakes al een tijdje voorbij komen. Het is eigenlijk heel simpel: Je bakt een cake (of brownie, kan ook). Na het bakken, laat je de cake afkoelen en prik je er, met een pollepel, meerdere gaten in. Vervolgens giet je een (veel te lekkere) topping over de cake. Wat er nu gebeurt? De topping druipt in de gaten van de cake… Wat natuurlijk watertandend lekker is. Ik heb eens even flink gebrainstormd en kwam vervolgens op mijn eigen poke cake recept, namelijk met karamel en stroopwafel.
Ingrediënten: Amerikaanse poke cake met karamel
Voor de cake:
– 225 gram bloem
– 150 gram suiker
– 2 el bakpoeder
– snufje zout
– 2 eieren
– theelepel vanille extract
– 240 ml melk
– 120 ml zonnebloemolie
– 4 stroopwafels
Voor de topping:
– 90 gram boter
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 70 gram bruine suiker
– 1 stroopwafel
Bereidingswijze – Amerikaanse poke cake
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de stroopwafels in kleine stukjes. Vet je bakvorm in (ik gebruikte een brownie bakvorm).
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout met elkaar in een kom. Neem een andere kom en meng hierin de eieren, melk, zonnebloemolie en de vanille extract.
Voeg het eimengsel toe aan het bloemmengsel. Mix op een middelhoge snelheid. Voeg de stukjes stroopwafel toe aan het beslag en roer goed door elkaar.
Doe het beslag in de ingevette bakvorm. Bak de cake in 35 tot 40 minuten gaar.
Laat de cake op een taartrooster volledig afkoelen. Prik tot slot een aantal gaten in de cake, met behulp van een pollepel.
Bereidingswijze – topping
Smelt 90 gram boter in een steelpannetje.
Wanneer de boter helemaal gesmolten is, voeg je de gecondenseerde melk en suiker toe. Blijf roeren. Het mengsel is klaar wanneer deze wat is ingedikt.
Giet de topping over de cake en zet voor minimaal een uur in de koelkast.
Snijd de cake, vlak voor het serveren, in vierkantjes. Snijd eventueel nog een stroopwafel in kleine stukjes en decoreer hiermee elk stukje cake.
Wat vind jij van deze Amerikaanse trend?
Pinnen voor later?
Shirley says
Ik had nog nooit van poke cake gehoord, maar daar heb je verandering in gebracht. Nu nog een keer proeven. Dit recept met karamel klinkt echt zo lekker.
Shirley onlangs geplaatst…8 beetje rare, maar vermakelijke, series op Netflix
Rowan says
Leuk he, dit soort nieuwe dingen. Ik zag het steeds vaker voorbij komen op Pinterest, dus ik dacht: dat MOET in Nederland ook hip worden! En daar draag ik graag een steentje aan bij natuurlijk. 😉
gerhilde maakt says
De term kende ik niet, het gegeven wel. Al heb ik het zelf nog nooit gedaan. Ziet er hemels lekker uit!
gerhilde maakt onlangs geplaatst…Mijn selectie boeken voor de leesclub #2
Rowan says
Leuk dat je het gegeven wel al kende. Ik had er echt nog nooit van gehoord, gaten prikken in je cake?! Zonde! haha. Maar het is echt heel erg lekker!
Elisa | Lies rond de wereld says
Oeh dit ziet er weer lekker uit! Ik had er nog nooit van gehoord moet ik eerlijk zeggen, wel origineel! O en je hapjes zijn dit weekend heel goed bevallen tijdens de babyshower 😉
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…4 bestemmingen waar je onvermijdelijk in de kerstsfeer komt
Rowan says
Yessss!! Ohhhh echt HEEL erg leuk om te horen!
Anne says
Als ik dit voor mijn man zou maken zou ‘ie echt heel blij zijn. Ik ga het even onthouden, leuk recept!
Anne onlangs geplaatst…Koekjes van eigen deeg
Rowan says
Dank je wel! Is jouw vriend ook zo gek op karamel? 😉
Narelle | wegvanhetnoorden.nl says
Omg, dit ziet er zó lekker uit! Karamel en stroopwafel is een perfecte combinatie volgens mij 😀
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…DE INSTAGRAM TOP 5 VAN NOVEMBER
Rowan says
Ohhh Narelle, dat is het ook! Dit is het zondigen wel waard hoor. ZO lekker! 😉
Sammie says
Ziet er waanzinnig lekker uit, ik zie het al voor me met een bolletje stroopwafel ijs van Hertog 🙂 Die is ook zo lekker, ik ben wel fan van stroopwafels 🙂
Rowan says
Wauw goed idee! De volgende keer gooi ik ook een bak ijs in mijn karretje! 😉
Danella says
Dit ziet er echt super lekker uit!
Danella onlangs geplaatst…Over week 48
Rowan says
Dank je wel, hij is ook echt heel erg lekker (al zeg ik het zelf haha).
Bianca says
Klinkt lekker en ziet er ook lekker uit. Ik had er nog nooit van gehoord. 😀 Bedankt voor het idee!
Rowan says
Geen dank hoor! Ik probeer het met liefde voor jullie uit! Kom maar op met dit soort Amerikaanse trends! 😉
Lorenza says
Dit lijkt me wel echt heel lekker!!
Lorenza onlangs geplaatst…DAGBOEKJE | EEN ODE AAN WAAR IK NU BEN
Rowan says
Is het ook!! 😉
Maike says
Wat een leuk idee! Ga ik zeker ook eens proberen.
Maike onlangs geplaatst…Besparen op de bruidstaart
Rowan says
Leuk!! Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden. Ik vond hem echt te lekker!
Cagla says
Hi hello hola! 🙂
Love your recipes and blog a lot, came here from Instagram dear.
will be reading and waiting for more anymore, digging your blog currently haha <3 so lovely
all the best
-Cagla
http://www.kahvaltidansonragidelim.com
Cagla onlangs geplaatst…Everyday Blog posts | Günlük Blog Yazıları
Zahra says
Oh wat een super idee, erg leuk en ziet er heel goed uit. Misschien maak ik het een keer voor mijn schoonzoon, hij is dol op karamel!