Ik heb een food bucketlist, vol lekkere recepten die ik graag nog een keer wil uitproberen. Het maken van chocolade lava cake staat al een hele tijd op mijn bucketlist. Ik besloot er eindelijk mee aan de slag te gaan. En wat blijkt? Het is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken. Kijk, daar hou ik van.
Lees ook: Makkelijke chocolade mousse taart
Benodigdheden – chocolade lava cake (voor 6 personen).
– 3 eidooiers.
– 3 eieren
– 75 gram suiker
– 150 gram chocolade
– 150 gram boter
– 30 gram bloem.
– Vormpjes: bijvoorbeeld timbaaltjes of muffinvormpjes.
– Boter om in te vetten.
– Eventueel ter garnering: 100 ml slagroom, 2 eetlepels suiker en vanille ijs, bijvoorbeeld deze van de albert heijn
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 °C en vet de vormpjes alvast goed in met boter.
Smelt de chocolade au bain marie. Voeg hier de boter aan toe. Zorg ervoor dat het goed is opgelost en meng alles even door elkaar.
Klop de eidooiers, eieren en suiker door elkaar. Totdat het een mooi schuimig mengsel is geworden.
Roer het chocolademengsel door het ei/suiker mengsel.
Spatel als laatste de bloem erdoor.
Verdeel het beslag over de vormpjes. Dit kan met een spuitzak, maar ik ben vaak ongeduldig en doe het gewoon met een lepel. (Vervolgens stond ik wel 10 minuten alle randjes schoon te vegen, dus ik denk dat een spuitzak toch handiger en sneller is).
Bak de cakejes voor ongeveer 13 minuten in de oven.
Let op: elke oven is anders. Blijf er de laatste minuten even bij. De lava cakejes zijn klaar wanneer ze lichtjes zijn gerezen en de bovenkant net gaar/droog is.
Klopt het slagroom met de suiker.
Haal de cakejes uit de bakjes of laat ze in de vormpjes zitten. Serveer met slagroom en een bolletje ijs op of naast het cakeje. En klaar is je chocolade lava cake!
Het resultaat is een zacht en smeuïg cakeje, met vloeibare chocolade aan de binnenkant. In combinatie met de slagroom en het ijs is het echt een heerlijk verwen momentje, voor jezelf of voor je visite! Zeker voor herhaling vatbaar.
Pinnen voor later?
Dit artikel bevat affiliate links.
Zie mijn disclaimer voor meer informatie.
Michèle says
Heerlijke lava cake! Kreeg er geen genoeg van.
Karlien says
Zo lekker! En met een minuut minder tijd in de oven zo’n verschil in de oven, wow
Karlien onlangs geplaatst…Review: Nijntje krimpfolie
Rowan says
Leuk he!!
Romi says
Heb jouw recept gisteren uitgeprobeerd. Zo lekker! Dit weekend krijg ik eters.
Maak ik dit als toetje. Koffie en likeurtje erbij, klaar. Ben ervan overtuigd dat het een succes gaat worden! Dank je wel! Ga vooral zo door!
Rowan says
Wat leuk dat je de lava cake hebt uitgeprobeerd!! En dat hij smaakte, ook belangrijk! 😉 Klinkt trouwens als een gezellige avond!
Joyce says
Een vraagje. Zijn het ragoutbakjes waar je ragout in kan doen?? Of wat is het?? Ik begrijp het niet helemaal.
Rowan says
Bedankt voor je vraag! Ik zag dat de link niet meer werkzaam was, dus die heb ik even aangepast. Het gaat om van die kleine bakjes van aardewerk. Daar bak ik de lava cakes altijd in. De link werkt nu weer, dus als je deze aanklikt krijg je een plaatje te zien! 🙂
Jed says
Ik heb deze recept gemaakt en het was mislukt! Ik heb de instructie goed gevolgd maar toch was het mislukt. Staat op het recept “12 minuten bakken” . Ik denk dat het te lang is. Geen lava uit gekomen!! Jammer!
Nanda says
kan ik het beslag ook in normale cakevormpjes (blik) bakken? Ik heb geen ragoutbakjes in huis. Ook vroeg ik mij af of ik de taart kan invriezen?
Rowan says
Ik zou het dan in muffin vormpjes doen, volgens mij moet dat goed komen. Invriezen durf ik eerlijk gezegd niet te zeggen.